Home » Știință » O nouă tulpină de SARS-CoV-2 ar putea fi mai periculoasă, dar vulnerabilă în fața unui vaccin

O nouă tulpină de SARS-CoV-2 ar putea fi mai periculoasă, dar vulnerabilă în fața unui vaccin

O nouă tulpină de SARS-CoV-2 ar putea fi mai periculoasă, dar vulnerabilă în fața unui vaccin
Credit foto: Unsplash
Publicat: 18.11.2020

Tulpina D614G a apărut în Europa și a fost cea mai răspândită tulpină din lume.

Cercetătorii de la Chapel Hill University din Carolina de Nord și de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite au remarcat că cea mai recentă tulpină de coronavirus, numită D614G, a apărut în Europa și a fost cea mai răspândită tulpină din lume, notează The Science Times.

Studiul lor arată că tulpina D614G se reproduce mai repede și este mai transmisibilă decât virusul care a circulat inițial în China. Deși tulpina D614G se răspândește mai mult, nu a fost corelată cu boli mai grave în experimentele pe animale. Tulpina este mai vulnerabilă la neutralizarea anticorpilor-medicamente, au spus cercetătorii.

Vești proaste și vești bune

„Virusul D614G  depășește tulpina de bază de aproximativ zece ori și se reproduce extrem de eficient în celulele epiteliale nazale primare, care sunt un sit potențial important pentru transmiterea de la persoană la persoană”, a spus Ralph Baric, profesor la UNC Chapel Hill.

Baric a adăugat că evoluția SARS-CoV-2 în populațiile umane este greu de prezis, având în vedere că este un agent patogen uman complet nou. El a spus că noi variante apar în continuu, cum ar fi cea identificată la fermele de nurci din Danemarca.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că tulpina D614G este dominantă deoarece crește potențialul anumitor proteinei de a extinde celulele pentru ca virusul să infecteze. Mai multe lucrări au descris deja că această mutație face proteina mai funcțională și mai eficientă la intrarea în celule.

Mutația D614G permite virusului să invadeze mai ușor celulele, oferind în același timp o cale de a ataca virusul înapoi cu un vaccin. Astfel, această mutație permite ca anticorpii să intre și să dezactiveze virusul. De asemenea, cercetătorii subliniază că această tulpină poate fi combătută cu ajutorul vaccinurilor la care se lucrează în prezent.

Citește și:

Procedură accelerată pentru aprobarea vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech

CureVac a anunțat că vaccinul său COVID-19 este potrivit pentru transportul frigorific standard

Câți bani pot câștiga Pfizer şi BioNTech în urma producerii vaccinului anti-COVID?

Motivul pentru care Brazilia a suspendat testările vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Sinovac

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase