Home » Știință » Folosirea măștii în timpul exercițiilor fizice nu ne afectează plămânii

Folosirea măștii în timpul exercițiilor fizice nu ne afectează plămânii

Folosirea măștii în timpul exercițiilor fizice nu ne afectează plămânii
Credit foto: Pixabay
Publicat: 21.11.2020

Una dintre criticile aduse folosirii măștii este aceea că reduce nivelul de oxigen din plămâni și sânge.

În multe țări și regiuni din lume, oamenii sunt încurajați  să poarte măști atunci când sunt afară. În unele locuri, li se mai ordonă să rămână acasă, având voie să părăsească casa doar pentru lucruri esențiale, inclusiv exerciții fizice. Aceste instrucțiuni constituie o dilemă. Ar trebui oamenii să poarte măști dacă fac exerciții fizice, se angajează într-o activitate fizică intensă? A purta o mască peste nas și gură și nas nu ar face mai dificil respiratul într-un moment în care ai nevoie de mai mult aer în plămâni?

O nouă analiză a efectelor măștilor asupra sistemului cardiorespirator: inimă, vasele de sânge și plămânii, în timpul activității fizice sugerează că majoritatea oamenilor ar trebui să poată respira bine cu o mască în timpul exercițiilor, deși este posibil să nu simtă în largul lor, notează Science Alert.

„S-ar putea percepe ca un efort mai mare în ceea ce privește activitatea, dar efectele purtării unei măști asupra respirației, asupra gazelor precum oxigenul și CO2 din sânge sau alți parametri fiziologici, sunt mici, adesea prea mici pentru a fi detectate”, spune dr. Susan Hopkins de la Universitatea din California San Diego (UCSD).

Analiza a folosit date adunate de mai multe studii

În noul studiu, Hopkins și colegii săi au analizat literatura științifică existentă privind efectele diferitelor măști asupra răspunsului cardiorespirator în timpul activității fizice, luând în considerare zeci de studii diferite și cuprinzând diferite tipuri de măști, măștile din pânză, cele chirurgicale, N95 și măștile pentru uzuri industriale.

Cercetătorii recunosc că literatura care evaluează direct această problemă evoluează și că sunt mai multe studii în acest sens.

Cu toate acestea, ei spun că dovezile actuale sugerează că măștile purtate de oameni sănătoși în timpul exercițiului nu par să aibă un impact semnificativ asupra funcției pulmonare și asupra aportului de oxigen, în ciuda rezistenței minime la fluxul de aer pe care le creează. Pe scurt, folosirea unei măști în timpul efortului fizic nu este asociată cu probleme de respirație, concluzionează cercetătorii.

Citește și:

Cercetătorii de la MIT încearcă să creeze masca încălzită care poate inactiva coronavirusurile

Masca de protecție nu este suficientă dacă sunt mulți oameni în interior. De ce mai este nevoie

Papa Francisc, criticat pentru că nu poartă mască de protecţie

Medicul Virgil Musta spune că masca trebuie purtată în zonele aglomerate: „E singura soluție”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase