Home » Știință » Imaginile surprinse de sateliți arată avariile grave suferite de radiotelescopul Arecibo

Imaginile surprinse de sateliți arată avariile grave suferite de radiotelescopul Arecibo

Imaginile surprinse de sateliți arată avariile grave suferite de radiotelescopul Arecibo
Sursa foto: Planet Labs Inc.
Publicat: 30.11.2020

Mai mulți sateliți au surprins despicăturile din Observatorul Arecibo, care urmează să fie scos din uz de către Fundația Națională pentru Știință din SUA (NSF).

Radiotelescopul vechi de 57 de ani a suferit două rupturi ale cablurilor, astfel că uriașa antenă a devenit prea instabilă pentru a putea fi reparată în condiții de siguranță, potrivit NSF. Accidentele au detoriorat și antena masivă, care are un diametru de 305 metri, lăsând în urmă găuri în panourile metalice delicate.

Acele găuri din antena telescopului și vegetația care crește sub piesa istorică de tehnologie pot fi văzute din spațiu, într-o nouă imagine de înaltă rezoluție surprinsă de constelația de sateliți Dove, administrate de Planet, o companie din California. Imaginea a fost produsă la cererea publicației Nature.

„Structura se va prăbuși oricum în viitorul apropiat”

NSF urmează să scoată din uz telescopul în urma accidentelor suferite, a anunțat agenția la o conferință cu presa din 19 noiembrie.

„Potrivit evaluărilor inginerilor, chiar și încercările de stabilizare sau de testare a cablurilor ar putea rezulta în accelerarea unei catastrofe. Inginerii nu ne pot spune în ce condiții de siguranță ar putea fi reparată structura, însă au sfătuit NSF că structura se va prăbuși oricum în viitorul apropiat”, a declarat Ralph Gaume, director al diviziei de astronomie de la NSF.

Radiotelescopul Arecibo a suferit două accidente în august și noiembrie

Imaginile surprinse de sateliți arată mici pete de culoare verde presărate pe antena gri. Verdele reprezintă vegetația din Puerto Rico, acolo unde este situat observatorul, care crește sub antenă și care poate fi văzută prin găurile apărute în urma a două accidente care au avut loc în august și noiembrie, potrivit Live Science.

Atunci când primul cablu a cedat, panourile de la marginea antenei au fost lovite. Însă, odată cu al doilea accident, interiorul antenei a fost găurit și grav deteriorat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Arecibo va fi demontat, după 57 de ani. Ultimele accidente îl fac periculos

Problemele continuă la Telescopul Arecibo, un alt cablu s-a rupt, iar cercetătorii sunt îngrijorați

Ruperea unui cablu a avariat grav Arecibo Observatory, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume

Semnale cosmice misterioase, detectate de Observatorul Arecibo. Fizicienii nu au nicio explicaţie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase