Home » Știință » Cel mai eficient test pentru COVID-19 și anticorpi, aprobat de FDA

Cel mai eficient test pentru COVID-19 și anticorpi, aprobat de FDA

Cel mai eficient test pentru COVID-19 și anticorpi, aprobat de FDA
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.11.2020

FDA a autorizat unul dintre primele teste COVID-19 concepute pentru a măsura cantitatea specifică de anticorpi produși de sistemul imunitar al organismului după infectare sau vaccinare.

Spre deosebire de multe teste de anticorpi COVID-19 autorizate anterior care au ca rezultat pozitiv sau negativ, noul test, numit COVID-SeroKlir, măsoară nivelurile specifice ale anticorpilor neutralizanți produși de sistemul imunitar al organismului după expunerea la coronavirusul SARS-CoV-2.

Potrivit autorizației date săptămâna trecută de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, testul pentru coronavirus este unul de „nouă generație”, fiind conceput pentru a spune cât de bine este protejată o persoană împotriva infecției COVID-19.

Nu se știe cât de mulți anticorpi oferă protecție împotriva COVID-19 și pentru cât timp

Sistemul imunitar al oamenilor produce anticorpi pentru combaterea virusurilor și a altor agenți patogeni străini care invadează organismul. Când vine însă vorba de COVID-19, este neclar cât de mult anticorpi de protecție oferă și pentru cât timp, dar acest test ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine rolul anticorpilor COVID în protecția imunitară, notează CNBC.

FDA a avertizat că rămân multe necunoscute în ceea ce privește natura anticorpilor neutralizanți COVID-19 la oameni și că un nivel ridicat de anticorpi nu garantează neapărat imunitate împotriva virusului SARS-CoV-2.

Dar noul test este important deoarece poate fi folosit de cercetători pentru a studia în continuare relația dintre anticorpii COVID-19 și protecția împotriva virusului. Acest lucru este relevant pentru protecția generată atât de expunerea anterioară la COVID-19, cât și la un vaccin, care ar putea începe să fie distribuit în SUA luna viitoare.

Societatea mixtă Kantaro Biosciences, un parteneriat între Mount Sinai Health System și Renalytix, a transmis că testul produs de ei a demonstrat sensibilitate de 98,8% și specificitate de 99,6% pentru detectarea anticorpilor COVID-19 împotriva a doi antigeni virali, proteina spike pe toată lungimea și domeniul său de legare a receptorului, două elemente cheie ale acestui virus. Asta înseamnă că testul dă rezultate pozitive corecte în 98,8% din timp și rezultate negative corecte în 99,6% din timp.

Testul folosește o probă de sânge și trebuie procesat într-un laborator clinic, dar nu necesită echipamente speciale, a spus Kantaro. Acesta a primit deja aprobarea autorităților de reglementare europene, în octombrie, fiind utilizat în Uniunea Europeană.

Vă recomandăm să citiți și:

Un posibil tratament pentru COVID-19, descoperit de o adolescentă din SUA. A câștigat 25.000 de dolari pentru invenția sa

Leziuni pulmonare „ciudate și neașteptate”, descoperite în urma autopsiilor pacienților decedați de COVID-19

Anticorpii ar putea să nu fie singura dovadă că o persoană a fost infectată cu COVID-19

Un studiu a arătat pentru prima oară că anticorpii de COVID-19 pot rezista în corp cel puțin trei luni după infectare

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase