Home » Știință » Noi imagini spectaculoase cu Micul și Marele Nor al lui Magellan, cele mai detaliate de până acum

Noi imagini spectaculoase cu Micul și Marele Nor al lui Magellan, cele mai detaliate de până acum

Sursa foto: CTIO/ NOIRLab/ NSF/AURA/ SMASH/ Nidever
Publicat: 13.12.2020

Astronomii au folosit telescopul Victor M. Blanco și camera Dark Energy (DECam) din Chile ca un fel de „instrument de monitorizare a bebelușilor”, astfel observând constant o regiune din spațiul apropiat plină cu creșe stelare.

Micul și Marele Nor al lui Magellan sunt singurele galaxii pitice vizibile cu ochiul liber de pe Pământ, iar din fericire acestea găzduiesc unele dintre cele mai active regiuni de formare a stelelor din Grupul Local de galaxii.

GALERIE FOTO

Aceasta nu este prima oară când încercăm să privim mai îndeaproape și să vedem ce se întâmplă cu acești „nou-născuți”, însă imaginile obținute sunt fără precedent, fiind cele mai detaliate de până acum.

Rezultate spectaculoase, după 50 de nopți de observații

Survey of the MAgellanic Stellar History (SMASH) a avut nevoie de 50 de nopți de observații pentru a cartografia în detaliu o zonă de 2.400 mai mare decât suprafața Lunii pline, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Imaginile arată cele mai complexe regiuni din Norii lui Magellan și oferă 4 miliarde de măsurători a 360 de milioane de obiecte, pe care cercetătorii speră să le transforme într-un „film” pentru această familie cerească, una care cel mai probabil datează din urmă cu 13 miliarde de ani.

„Aceste galaxii satelit au fost studiate de zeci de ani, însă SMASH este folosit pentru a cartografia structura lor și pentru a ajuta la rezolvarea misterului formării lor”, a explicat David Nidever, astronom la Montana State University.

Ce se va întâmpla în cele din urmă cu Micul și Marele Nor al lui Magellan

Pe măsură ce gazul din acești nori se prăbușește, noi stele continuă să se nască rapid, iar datele de la SMASH sugerează că această activitate a fost declanșată inițial de o coliziune între galaxiile lui Magellan în urmă cu mult timp, potrivit Science Alert.

Acum, cele două continuă să se orbiteze una pe cealaltă. În viitorul foarte îndepărtat, astronomii cred că ambele vor fi înghițite de Calea Lactee.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară

Noi cercetări arată că Universul devine tot mai fierbinte. La ce temperatură medie a ajuns acum

NASA: Jumătate dintre stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee sunt înconjurate de lumi locuibile

Structurile ciudate descoperite în Calea Lactee sunt, de fapt, rămășițele unei coliziuni violente

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase