Home » Știință » Adevăratul motiv pentru care există găuri în vârful capacelor de la pixuri

Adevăratul motiv pentru care există găuri în vârful capacelor de la pixuri

Adevăratul motiv pentru care există găuri în vârful capacelor de la pixuri
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 11.01.2021

Uneori, știința presupune analizarea faptelor în ansamblu. La fel ca ideea că Universul este o simplă hologramă uriașă sau că am detectat cu adevărat unde gravitaționale de la coliziunea unor stele neutronice. Sau a faptului că poate nu avem atât de mult liber-arbitru pe cât am crede.

Toate acestea sunt concepte palpitante, însă de multe ori întâlnim obiecte folosite în fiecare zi care sunt atât de simple și importante încât ne amintește care este cu adevărat scopul inovației. Printre acestea se numără și misterioasa gaură din vârful capacelor de la pixuri și adevărata sa întrebuințare.

Probabil că nu te-ai gândit niciodată prea mult la această gaură, sau dacă te-ai gândit ai considerat că este pur și simplu un element de design ales la întâmplare care reglează presiunea aerului sau previne uscarea cernelii.

Consecințe fatale

Într-adevăr, o astfel de gaură permite fixarea eficientă a pixului, însă mai are și un alt scop, anume reducerea riscului de moarte prin sufocare.

Se pare că multor oameni le place să mestece capacul de la pix, iar acest obicei poate duce la înghițirea accidentală a capacului, acest lucru putând avea consecințe fatale.

Există și cazuri în care o gaură nu trebuie adăugată în vârful capacelor de la pixuri

Prin simpla adăugare a unei găuri în vârful capacului, compania de pixuri BIC a îmbunătățit circulația aerului și șansa ca oamenii să poată respira chiar dacă înghit din greșeală un capac de pix. Așadar, acest element de design salvează cu adevărat vieți, potrivit Science Alert.

„Motivul pentru care unele pixuri BIC au o gaură în capac este pentru a preveni obstrucționarea completă a căilor respiratorii în cazul în care capacul este înghițit. Acest lucru este cerut și de standardele internaționale de siguranță ISO11540, cu excepția cazurilor în care capacele sunt considerate prea mari pentru a reprezenta un risc de sufocare”, arată site-ul companiei BIC.

Astfel, alți producători de pixuri au urmat exemplul BIC și au adăugat găuri mai mari în vârful capacelor de la pixuri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman

Motivul pentru care urșii panda adoră să se rostogolească în excremente

Motivul pentru care SUA a carantinat mii de doze de vaccin produs de Pfizer

Motivul pentru care China și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase