Home » Știință » Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman

Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman

Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 26.12.2020

Dacă iubești câinii, probabil știi deja cât de plăcut este să dezvolți o prietenie cu aceste frumoase animale. Probabil crezi că ai cel mai deștept câine din lume atunci când îți ascultă comenzile. Însă, majoritatea câinilor pot înțelege un număr limitat de cuvinte, iar un nou studiu ar putea explica de ce.

În ciuda auzului excelent și a abilităților de analiza și procesa diferite sunete ale vorbirii, un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta sugerează că până și diferențele minore ar putea fi trece neobservate pentru câini, care nu pot distinge variațiile subtile dintre cuvintele care sună asemănător.

„În timp ce câinii au abilități remarcabile pentru comunicarea și cogniția socială, numărul cuvintelor recunoscute rămâne de obicei foarte scăzut. Motivul pentru această capacitate limitată este încă neclar”, au explicat oamenii de știință.

Câinii nu pot distinge între termenii cunoscuți și cei necunoscuți care sună similar

Pentru a testa aceste limitări în „vocabularul auditiv” al câinilor, cercetătorii au desfășurat un experiment, în care peste 40 de câini au fost aduși în laborator și activitatea cerebrală le-a fost măsurată folosind o metodă non-invazivă. Oamenii de știință au atașat electrozi pentru electroencefalografie (EEG) de scalpul animalelor.

Rezultatele obținute prin EEG au arătat diferențe clare în răspunsurile cerebrale ale câinilor, numite „potențial corelat cu evenimente” (ERP), atunci când animalele au auzit cuvinte cunoscute sau cuvinte diferite și fără semnificație.

În general, răspunsurile ERP au sugerat că animalele nu au putut distinge între instrucțiunile cunoscute (precum „stai”) și termenii care sună similar (precum „hai”), având în vedere suprapunerea fonetică dintre cuvinte, potrivit Science Alert.

Cuvinte care sună similar ar putea să deruteze câinii

Cercetătorii au precizat că nici copiii mici (până la 14 luni) nu pot distinge cuvintele care sună asemănător, însă mai târziu învață să diferențieze mici modificări fonetice, ceea ce stă la baza abilității umane de a deține un vocabular extins.

Dintr-un motiv sau altul, câinii par să nu treacă de acest obstacol, nefiind atenți la sunetele din vorbire care alcătuiesc diferite cuvinte. Însă, cercetările viitoare ar putea elucida acest mister.

Asta ar putea fi un factor pentru care câinii au tendința să învețe doar un număr limitat de cuvinte umane, dar ar putea să însemne și că nu înțeleg oamenii atât de bine pe cât am crede. Cuvinte care sună similar ar putea să îi încurce, acestea fiind percepute de creierul lor ca fiind aceleași.

Vă mai recomandăm să citiți și:

În urmă cu 11.000 de ani, câinii aveau o diversitate genetică mult mai mare

Armata Statelor Unite a dezvoltat ochelari cu realitate augmentată pentru câini

Creierul câinilor nu a fost conceput pentru a reacționa la fețele oamenilor

Un an din viața unui câine nu este, de fapt, echivalentul a șapte ani la om. Cum au demontat cercetătorii mitul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase