Un experiment arată ce se poate întâmpla dacă strănuți cu ochii deschiși

16 01. 2021, 11:00
Sursa foto: Unsplash

Cu doar câteva săptămâni în urmă, un caz medical bizar a ajuns în atenția unor publicații de știri, un bărbat fiind internat în spital după ce a strănutat în timp ce își ținea nasul și își acoperea gura.

Bărbatul și-a cauzat o ruptură a gâtului, iar bule de aer s-au extins din gâtul său până în piept, acesta având nevoie de internare în spital timp de o săptămână.

Cu toate acestea, cazul aduce aminte de legenda urbană care spune că dacă strănuți cu ochii deschiși aceștia îți vor ieși din orbite ca în desenele animate. De asemenea, mulți s-au întrebat dacă este posibil să strănuți fără să închizi instinctiv ochii.

În primul rând, deși un reflex automat te face să îți închizi ochii atunci când strănuți, este posibil să îți ții ochii deschiși atunci când strănuți.

Nu este obligatoriu să închidem ochii atunci când strănutăm

„Faptul că este posibil să strănuți cu ochii deschiși sugerează că nu este obligatoriu să îi închizi. Corpul încearcă să elimine iritanți din căile respiratorii prin strănut. Prin faptul că ochii se închid automat, asta previne intrarea acelor particule iritante în ochi”, a explicat David Huston, decan al Colegiului de Medicină A&M din Houston, Texas.

O tânăra s-a filmat în timp ce strănuta cu ochii deschiși și a publicat înregistrarea video pe platforma Youtube.

În imagini se poate vedea că tânăra nu pățește nimic, asta pentru că spațiile de aer din nas și gât nu sunt conectate la ceva din spatele ochilor, ceea ce înseamnă că nu există vreo posibilitatea ca un strănut să creeze presiunea necesară pentru a forța ochii să „iasă din orbite”, scrie IFL Science.

Cum a apărut legenda urbană despre strănut și ochi

Originea legendei pare să fie o știre publicate în aprilie 1882 în publicația The New York Times, care susținea că ochii unei femei au ieșit din orbite în urma unor strănuturi mai agresive. Articolul arată că „femeia a strănutat dintr-o dată atât de mult încât un ochi i-a ieșit din orbită, incidentul cauzându-i foarte multă durere”.

Având în vedere că nu există cazuri moderne de acest fel, este foarte puțin probabil ca povestea să fie adevărată. Cu toate acestea, există cazuri în care oamenii au vomitat cu o intensitate atât de ridicată încât lentilele de contact s-au desprins de ochi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă în organism atunci când strănutăm. 20 de curiozităţi despre corpul uman

Un şofer a strănutat atât de puternic încât s-a răsturnat cu maşina – VIDEO

De ce nu este bine să opreşti un strănut?

De ce apare strănutul şi cum îl putem combate