Home » Știință » Sonda Hope a ajuns pe orbita planetei Marte. Este misiunea istorică a lumii arabe. VIDEO

Sonda Hope a ajuns pe orbita planetei Marte. Este misiunea istorică a lumii arabe. VIDEO

Sursa foto: Twitter Emirates Mars Mission
Publicat: 09.02.2021

Prima misiune spațială a lumii arabe, sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite, a intrat pe orbita lui Marte marți, 9 februarie, astfel devenind prima dintre cele trei nave spațiale așteptate să ajungă la Planeta Roșie luna aceasta.

Actualizare 18:15 După o călătorie de 204 zile și peste 480 de milioane de kilometri parcurși, Sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite a ajuns cu succes pe orbita planetei Marte. „Intrarea pe orbita lui Marte a fost un succes”, au anunțat reprezentanții misiunii spațiale pe Twitter.

Actualizare ora 17:43 Cercetătorii din cadrul misiunii Hope a Emiratelor Arabe Unite au anunțat că propulsoarele Delta V ale navei spațiale au început să ardă combustibil pentru a reduce considerabil viteza. „Intrarea pe orbita planetei Marte a început”, au scris reprezentanții misiunii pe contul oficial de Twitter.

Emiratele Arabe Unite, China și Statele Unite ale Americii au lansat misiuni spre Marte în iulie 2020, profitând de o perioadă când Terra și Planeta Roșie erau mai apropiate una față de cealaltă.

Emiratele Arabe Unite au devenit a cincea națiune care ajunge pe Marte.

Înapoi pe Pământ, clădiri emblematice din Emiratele Arabe au fost luminate în roșu pe timpul nopții, conturile de socializare online ale Guvernului au folosit hashtag-ul #ArabstoMars (#ArabiispreMarte), iar, în ziua cea mare, Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, se va afla în centrul unui spectacol.

Sonda Hope va trece prin cea mai „crucială și complicată” manevră

Hope, cunoscută drept Al-Amal în limba arabă, va orbita Planeta Roșie timp de cel puțin un an marțian (687 zile), în timp ce misiunea Tianwen-1 a Chinei și roverul Perseverance al SUA vor ateriza pe suprafața marțiană. Doar SUA, India, Uniunea Sovietică și Agenția Spațială Europeană au ajuns cu succes pe Planeta Roșie până acum.

După ce a decolat din Japonia în iulie 2020, misiunea Hope urmează să treacă acum prin cea mai „crucială și complicată” manevră, potrivit oficialilor arabi, având o șansă de 50-50 de intrare cu succes pe orbita marțiană.

Sonda va trebui să încetinească foarte mult astfel încât să fie capturată de gravitația lui Marte, rotindu-se și pornindu-și toate cele șase propulsoare Delta-V timp de 27 de minute pentru a-și reduce viteza de 121.000 de km/h până la aproape 18.000 km/h.

Misiunea arabilor va oferi o imagine completă a tiparelor meteorologice ale Planetei Roșii

Procesul va consuma jumătate din combustibilul sondei Hope și va începe marți, 9 februarie, la ora 17:30 (ora locală a României), fiind nevoie de 11 minute pentru ca semnalul cu privire la progresul sondei să ajungă pe Terra.

Omran Sharaf, managerul de proiect al misiunii arabe, a spus că este o „onoare imensă” să facă parte din prima dintre misiunile spațiale ale acestui an care ajung pe Marte.

Deși sonda Hope este concepută să ofere o imagine completă a tiparelor meteorologice ale planetei, misiunea reprezintă și un pas important înspre un scop ambițios, anume construirea unei așezări pe Marte în următorii 100 de ani.

Când vom primi primele informații de la sonda Hope?

În afara faptului că își consolidează statutul de jucător regional esențial, EAU mai doresc ca proiectul să fie o sursă de inspirație pentru tinerii arabi, într-o regiune devastată mult prea des de conflicte religioase și crize economice, potrivit Phys.

Sonda Hope va folosi trei instrumente științifice pentru a monitoriza atmosfera marțiană și este așteptată să înceapă transmiterea informațiilor înapoi pe Terra în septembrie 2021, datele fiind disponibile pentru a fi studiate de oamenii de știință din întreaga lume.

Vă mai recomandăm să citiți și?

Roverul Perseverance al NASA va trece prin „șapte minute de teroare” înainte să aterizeze pe Marte. Ce înseamnă asta și la ce trebuie să ne așteptăm

Sonda Hope, prima misiune marțiană a Emiratelor Arabe, se pregătește să scrie istorie. Când ajunge pe orbita lui Marte

Un mineral întâlnit des pe Marte a fost descoperit ascuns adânc în gheața din Antarctica

Motivul pentru care „fața zâmbăreață” de pe Marte este mai „fericită” ca niciodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase