Mucegaiul negru de pe Pământ ar putea supraviețui pe Marte. De ce este asta important pentru omenire

26 02. 2021, 09:18

Potrivit unor noi cercetări desfășurate de oamenii de știință de la NASA și Centrul Aerospațial German (DLR), unii microbi pământeni, chiar și mucegaiul negru, ar putea supraviețui condițiilor ostile de pe suprafața marțiană.

Cercetările ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră privind supraviețuirea vieții de pe Terra pe o altă planetă și ar putea avea implicații pentru viitoarele misiuni spațiale.

În cadrul unui experiment, cercetătorii au trimis microorganisme în stratosferă, al doilea strat major din atmosfera Pământului situate deasupra stratului de ozon care se aseamănă cel mai mult condițiilor marțiene, cu ajutorul unui balon meteorologic.

„Unii microbi au reușit să supraviețuiască chiar și atunci când au fost expuși la radiații UV foarte puternice”

Recipientul, numit MARSBOx (Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival and Biological Outcomes experiment), a fost păstrat la presiune marțiană și umplut cu atmosferă marțiană artificială. Unele straturi au fost păzite de radiații, iar altele nu.

Un „gândac pământean” a făcut față mediului ostil destul de bine.

„Unii microbi, în special sporii de la mucegaiul negru, au reușit să supraviețuiască, chiar și atunci când au fost expuși la radiații UV foarte puternice”, a explicat Marta Filipa Cortesão, autor principal al studiului publicat în jurnalul Frontiers in Microbiology.

Un pericol pentru sănătatea astronauților

Experimentul ne-ar putea ajuta să distingem viața extraterestră, dacă o vom întâlni vreodată, de viața care pur și simplu a făcut „autostopul” de pe Terra.

„Având în vedere dorința de a trimite misiuni cu echipaj pe Marte pentru perioade îndelungate, trebuie să știm cum vor supraviețui microorganismele asociate cu oamenii pe Planeta Roșie, pentru că unele ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea astronauților”, a adăugat Katharina Siems, un alt cercetător din cadrul studiului.

Însă, microorganismele nu aduc întotdeauna vești proaste.

„Unii microbi ar putea fi de mare folos pentru explorarea spațială”

„Mai mult, unii microbi ar putea fi de mare folos pentru explorarea spațială. Aceștia ne-ar putea ajuta să producem hrană și materiale în mod independent de Terra, ceea ce va fi crucial atunci când suntem departe de casă. Microorganismele au o legătură strânsă cu noi, corpul, hrana, și mediul nostru. Este imposibil să le excludem din călătoriile spațiale”, a adăugat Siems, potrivit Futurism.

Oamenii de știință au mai precizat că experimentul MARSBOx este „foarte important pentru implicațiile călătoriilor spațiale asupra vieții microbiene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primele imagini trimise de Perseverance de pe Marte. De ce trebuie să treacă inginerii NASA la „fusul orar marțian”

Algele albastre-verzi ar putea ajuta oamenii să supraviețuiască pe Marte

Realizare istorică. Oamenii de știință au reușit secvențierea genetică a ciupercii folosite pentru a obține primele antibiotice

Vitamina K, care se găsește în brânza cu mucegai, de bază în combaterea  COVID-19