Home » Știință » Arma secretă care face bumbacul cel mai performant material pentru măștile de protecție reutilizabile

Arma secretă care face bumbacul cel mai performant material pentru măștile de protecție reutilizabile

Publicat: 13.03.2021

Numeroase studii au testat diferite combinații de materiale și autoritățile medicale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA recomandă măștile din pânză pentru protecția publicului general împotriva COVID-19.

Însă unele dintre aceste studii au trecut cu vederea un factor important în viața reală, anume că aceste textile se umezesc din cauza respirației noastre. Acum, o echipă de cercetători a testat materiale de măști în diferite condiții de umiditate care imită aerul pe care îl expirăm.

„Acest nou studiu arată că materialele din bumbac funcționează mai bine în cazul măștilor decât am crezut”, a spus Christopher Zangmeister, om de știință la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din SUA.

Rezultate remarcabil de diferite în cazul bumbacului

Zangmeister și colegii săi au testat nouă tipuri diferite de bumbac și șase tipuri de fibre sintetice, inclusiv poliester și viscoză, în condiții de 99% umiditate (cam la fel de umedă ca și respirația noastră) și în condiții de 55% umiditate. Experimentul a arătat rezultate remarcabil de diferite în cazul bumbacului.

În timp ce fibrele sintetice nu și-au schimbat eficiența în condiții de umiditate, materialele din bumbac și-au sporit abilitatea de a bloca particule cu 33%.

Cercetătorii au folosit particule de sare de diferite dimensiuni ca substitut pentru particule respiratorii ce transportă patogeni, iar acestea ar fi absorbit o parte din umiditatea blocată de fibrele de bumbac. Aceste particule își măresc volumul, ceea ce înseamnă că este mai greu să treacă prin material.

Care a fost cel mai performant tip de bumbac?

Totuși, fibrele sintetice resping apa, astfel că nu creează mediul umed din mască pentru ca această blocare a particulelor să aibă loc. De asemenea, cercetătorii nu au observat schimbări în cazul măștilor medicale, însă acestea sunt concepute pentru a funcționa la nivel înalt în toate condițiile (niveluri echivalente cu bumbacul).

Cel mai performant tip de bumbac a fost flanela de bumbac, potrivit rezultatelor studiului, scrie Science Alert.

Un model ordonat de țesut versus o rețea haotică de fibre

Flanelă de bumbac (stânga) și poliester (dreapta). Sursa foto: E.P. Vicenzi/Smithsonian Museum/NIST

Imaginile microscopice cu materialele dezvăluie diferențe dramatice în structură, un model ordonat de țesut în cazul poliesterului sintetic în comparație cu rețeaua haotică de fibre care conferă flanelei acel aspect moale la atingere.

Oamenii de știință NIST cred că această încurcătură de fibre este ceea ce crește șansa ca particulele de virus care trec prin mască să rămână blocate de material.

Totodată, acestea sunt vești bune și din perspectivă ecologică. Măștile medicale sunt o sursă de microplastice, așa că este bine de știut că avem o opțiune sigură și reutilizabilă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Medicul Mihai Craiu explică de ce nu se pot face ore de sport în sală, fără mască

Masca de protecție nu este suficientă dacă sunt mulți oameni în interior. De ce mai este nevoie

Cercetătorii de la MIT încearcă să creeze masca încălzită care poate inactiva coronavirusurile

Experții spun că trebuie să purtăm măști mai bune pentru a ne proteja de noile variante de COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase