Home » Știință » Experții spun că trebuie să purtăm măști mai bune pentru a ne proteja de noile variante de COVID-19

Experții spun că trebuie să purtăm măști mai bune pentru a ne proteja de noile variante de COVID-19

Publicat: 12.02.2021

Pe măsură ce variante noi și mai transmisibile ale coronavirusului continuă să apară, experții spun că a venit momentul să luăm în considerare purtarea unor măști de protecție mai bune.

Oamenii de știință au căzut de acord în urmă cu ceva timp că modul principal de răspândire a virusului SARS-CoV-2 este prin aer, iar tot mai multe dovezi arată că mici picături respiratorii de pe urma respirației normale și a vorbitului, care se pot deplasa de distanțe de câțiva metri, sunt modul comun de transmitere a infecției.

Mai mult, noi variante ale virusului apar, precum B.1.1.7, acestea fiind capabile să cauzeze forme simptomatice ale bolii cu mai puțină încărcătură virală față de tulpina mai comună.

„Cât de bine funcționează o mască depinde de două lucruri”

La începutul pandemiei de COVID-19, atunci când autoritățile recomandau purtarea măștilor, cele profesionale erau extrem de puține, iar publicul a fost sfătuit să folosească alternative improvizate, precum măștile confecționate din tricouri sau eșarfe. Însă, astfel de măști nu sunt deloc ideale.

„Cât de bine funcționează o mască depinde de două lucruri: cât de bine filtrează și cât de bine se potrivește pe fața purtătorului”, a spus Linsey Marr, profesor la Universitatea de Stat și Institutul Politehnic Virginia, din SUA, care studiază transmiterea prin aer a bolilor.

„O filtrare bună înlătură cât mai multe particule, iar o potrivire adecvată înseamnă că nu există scurgeri în jurul marginilor, locuri prin care aerul și virusurile pot trece”, a precizat Marr, adăugând că până și un spațiu mic poate duce la o reducere cu 50% a eficienței unei măști.

Cele mai bune materiale pentru blocarea particulelor mici

Cele mai bune materiale pentru blocarea particulelor mici includ polipropilena nețesută, care este folosită la producerea măștilor N95, celor chirurgicale și a filtrelor HEPA folosite la aeronave. În rândul materialelor textile, cea mai bună alegere este bumbacul, a mai spus Marr.

„Dacă porți o mască de pânză, încearcă să alegi una cu straturi multiple, ideală fiind una care are un mic buzunar în care poate fi introdus un material pentru filtrare. Sau ai putea să porți două măști, una chirurgicală și una de pânză pe deasupra”, a explicat Marr.

Măștile chirurgicale sunt făcute din material care filtrează particulele foarte bine, însă acestea au tendința să fie destul de largi, așa că adăugarea unei măști de pânză pe deasupra reduce scurgerile de aer.

Eficiența unei măști foarte fi testată foarte ușor

Adăugarea unui strat adițional îmbunătățește filtrarea, dacă un strat oprește 50% dintre particule, două straturi pot opri până la 75% dintre particule.

Totodată, eficiența unei măști foarte fi testată foarte ușor.

„Atunci când inspiri, ar trebui să simți cum masca se strânge, iar dacă ții mâinile în jurul măștii, nu ar trebui să simți nicio scurgere de aer atunci când expiri”, a adăugat Marr.

O altă opțiune este purtarea măștilor N95 sau a versiunilor echivalente internaționale, precum KN95 sau FFP2, potrivit MedicalXpress.

Experții pledează pentru purtarea măștilor mai bune

„Toate aceste modele oferă un nivel similar de filtrare, ceea ce înseamnă o protecție a particulelor care intră și ies”, a spus Ranu Dhillon, de la Școala de Medicină Harvard.

Dhillon, care a pledat pentru purtarea măștilor mai bune încă din primăvara anului 2020, s-a declarat frustrat de lipsa mesajelor clare adresate publicului privind adevărata valoare a măștilor mai bune.

Mai mult, „nu există o dorință comună de a produce în masă sau distribui în masă aceste măști”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Cercetătorii se tem că mai multe variante de COVID-19 dezvoltă mutații care pot „păcăli” vaccinurile

Elveția a refuzat aprobarea vaccinului COVID-19 produs de AstraZeneca. A cerut noi date

10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase