Home » D:News » Medicul Mihai Craiu explică de ce nu se pot face ore de sport în sală, fără mască

Medicul Mihai Craiu explică de ce nu se pot face ore de sport în sală, fără mască

Medicul Mihai Craiu explică de ce nu se pot face ore de sport în sală, fără mască
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.03.2021

Medicul Mihai Craiu susține că nu se pot face ore de sport în interior fără mască de protecție. Măștile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ, iar absența loc duce la o creștere periculoasă a riscului de infectare, mai spune medicul.

Medicul Mihai Craiu spune că standardele de fabricație demonstrează că măștile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ. El citează studiii care arată că în timpul efortului fizic se elimină numeroși aerosoli ceea ce crește riscul de infectare.

În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea. Imaginați-vă ce face un copil care țipă la ora de sport (…) Profesorul Jimenez de la Universitatea Boulder din Colorado a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID19, ținând cont de condițiile de mediu, de volumul camerei, de prezența sau absența măștii etc. Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, a explicat Craiu, pe Facebook.

Mihai Craiu: Afară se poate sport fără mască, dacă respectăm distanța

Medicul Mihai Craiu recomandă ca masca să fie scoasă doar la orele de sport organizate în aer liber, dar și atunci trebuie păstrată distanța de doi metri între elevi. De asemenea, în cazul orelor de sport din interior, trebuie luate măsuri speciale pentru a preveni accidentele provocate de aburirea ochelarilor. Concluzia medicului este că soluția tine de vreme, de vârsta elevilor și de locul unde se face ora de sport.

„Este evident că deciziile trebuiesc personalizate. Afară se poate sport fără mască, dacă respectăm distanța. În sală nu se poate sport fără mască, chiar și la 2 metri distanță (…) Dar nici nu putem ignora că la ora de sport masca obișnuită produce aburirea ochelarilor sau că se umezește sau că generează inatenție și disconfort (există numeroase știri cu elevi care s-au accidentat la sport pentru au avut un moment de neatenție când au aranjat masca)”, precizează medicul Mihai Craiu.

Zilele trecute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat deranjat de faptul că România a rămas singura țară din Europa în care elevii sunt obligați să poarte mască la orele de Educație Fizică, potrivit Mediafax. El a mai spus că a văzut studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măștii le aduce elevilor în timpul activităților ce presupun efort fizic. Cîmpeanu a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății, iar soluția acceptată de ambele părți este ca orele de sport să se desfășoare fără mască doar dacă sunt ținute în spații deschise.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase