Home » Știință » Polenul poate crește riscul de COVID-19, chiar și pentru oamenii care nu suferă de alergii

Polenul poate crește riscul de COVID-19, chiar și pentru oamenii care nu suferă de alergii

Publicat: 14.03.2021

Expunerea la polen poate crește riscul de COVID-19. Asta nu este o problemă doar pentru oamenii care au alergie la polen, arată noi cercetări.

Lewis Ziska, fiziolog și unul dintre autorii unui nou studiu privind polenul și schimbările climatice, a explicat descoperirile și motivele pentru care sezonul de alergie la polen devine mai îndelungat și crește în intensitate.

Cea mai importantă descoperire a noului studiu este că polenul poate fi un factor în agravarea COVID-19.

Care este legătura dintre polen și COVID-19?

În urmă cu doar câțiva ani, cercetătorii au arătat că polenul poate suprima modul în care sistemul imunitar reacționează la virusuri. Prin tulburarea proteinelor care declanșează răspunsurile antivirale din celulele căilor respiratorii, polenul poate face ca oamenii să fie mai predispuși la o varietate de virusuri, precum gripa și virusurile SARS.

În cadrul noului studiu, oamenii de știință au analizat în mod special COVID-19. Aceștia au dorit să afle modul în care numărul infecțiilor s-a schimbat odată cu scăderea și creșterea nivelurilor de polen din 31 de țări din lume. Cercetătorii au descoperit că, în medie, în jur de 44% din variabilitatea cazurilor de COVID-19 a fost asociată cu expunerea la polen, deseori în sinergie cu umiditatea și temperatura.

O reacție la polen în general

Ratele de infectare au avut tendința să se accentueze timp de patru zile după un nivel accentuat de polen. Dacă o carantină locală nu era impusă în acea regiune, rata de infectare a crescut în medie cu 4% pentru fiecare 100 de granule de polen dintr-un metru cub de aer. O carantină strictă a redus la jumătate acea creștere.

Expunerea la polen nu este o problemă doar pentru oamenii care suferă de rinită alergică. Este vorba despre o reacție la polen în general. Chiar și tipurile de polen care nu cauzează de obicei reacții alergice au fost corelate cu o creștere a infectărilor de COVID-19.

Ce măsură de precauție putem lua?

În zilele cu un nivel ridicat de polen, ar trebui să încercăm să rămânem pe cât posibil în locuințe pentru a limita expunerea la polen.

Atunci când suntem în aer liber, ar trebui să purtăm mască, mai ales în timpul sezonului de polen. Granulele de polen sunt îndeajuns de mari încât orice mască le poate bloca. Cu toate acestea, dacă strănutăm sau tușim, ar trebui să purtăm o mască eficientă împotriva coronavirusului.

Dacă avem COVID-19 și suntem asimptomatici, strănutul crește șansele răspândirii virusului. Cazurile ușoare de COVID-19 ar putea fi confundate cu alergii.

De ce durează sezonul de polen tot mai mult?

Pe măsură ce clima se schimbă, vedem trei fenomene asociate în mod special cu polenul. În primul rând, sezonul de polen începe mai devreme. Primăvara începe mai devreme și există semnale la nivel global că expunerea la polen începe mai devreme decât până acum.

În al doilea rând, sezonul de polen durează, în general, mai mult timp. Timpul expunerii la polen, din primăvară, care este de obicei declanșat de polenul copacilor, până la vară, care este declanșat de polenul de la iarbă și buruieni, iar apoi toamna, care este în principal cauzat de ambrozie, a ajuns să fie cu aproape 20 de zile mai îndelungat în America de Nord decât era în 1990, potrivit Science Alert.

Pe măsură ce ne deplasăm spre polii planetei, unde temperaturile cresc într-un ritm mai accelerat, sezonul de polen devine mai pronunțat. Iar în al treilea rând, mai mult polen este produs.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice agravează și prelungesc sezonul alergiilor la polen

Medicii au descoperit că un bebeluș bolnav de COVID-19 avea o cantitate uriașă de particule virale

O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19

COVID-19 infectează celule cheie ale creierului, iar asta poate duce la moartea neuronilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase