Home » Știință » Ce rol are consumul de ouă și colesterol pentru sănătatea cardiovasculară și longevitate

Ce rol are consumul de ouă și colesterol pentru sănătatea cardiovasculară și longevitate

Sursa foto: Unsplash
Publicat: 21.02.2021

Aportul integral de ouă și colesterolul unei persoane au fost asociate în mod pozitiv cu riscul de deces, în timp ce aportul de albușuri de ouă sau înlocuitori au fost asociați în mod negativ cu riscul de deces, potrivit unui nou studiu.

Noile cercetări au fost publicate în jurnalul PLOS Medicine, fiind desfășurate de către Yu Zhang și Jingjing Jiao de la Universitatea Zhejiang, din China.

Există o dezbatere aprinsă cu privire la rolul consumului de ouă și colesterol pentru sănătatea cardiovasculară și longevitatea oamenilor, iar studiile ample sunt limitate. În cadrul noului studiu, cercetătorii au folosit date de la 521.120 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, 41,2% fiind femei, incluși în studiul NIH-AARP Diet and Health. Participanții au fost recrutați din șase state și două orașe americane între 1995 și 1996.

Consumul integral de ouă, asociat în mod semnificativ cu o mortalitate crescută

În timpul analizelor ulterioare de-a lungul a 16 ani, 129.328 de decese au avut loc în rândul participanților. Consumul integral de ouă a fost în mod semnificativ asociat cu o mortalitate crescută, însă nu și după ajustarea consumului de colesterol. Fiecare aport adițional de 300 mg de colesterol pe zi a fost asociat cu o creștere de 19% a mortalității și fiecare jumătate adițională de ou consumată pe zi a fost asociată cu o creștere de 7% a mortalității.

Prin comparație, consumul de albușuri de ouă și înlocuitori a fost asociat în mod semnificativ cu o reducere a mortalității.

Așadar, ce sugerează rezultatele studiului?

Înlocuirea unui ou întreg cu o cantitate echivalentă de albușuri de ouă sau produse înlocuitoare a fost asociată cu o reducere de 3% a mortalității din cauze cardiovasculare, potrivit MedicalXpress.

„Descoperirile noastre sugerează că limitarea aportului de colesterol sau înlocuirea ouălor cu albușuri de ouă, produse înlocuitoare sau surse alternative de proteine facilitează sănătatea cardiovasculară și supraviețuirea pe termen lung”, au scris autorii studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cortizolul găsit în păr poate prezice riscul de boli cardiovasculare, demonstrează un nou studiu

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Studii recente arată o legătură între coșmaruri și bolile cardiovasculare

O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase