Home » Știință » Imagini uimitoare cu planeta Marte, trimise de sonda spațială Tianwen-1 a Chinei

Imagini uimitoare cu planeta Marte, trimise de sonda spațială Tianwen-1 a Chinei

Imagini uimitoare cu planeta Marte, trimise de sonda spațială Tianwen-1 a Chinei
Sursa foto: Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA)
Publicat: 09.04.2021

Sonda spațială a Chinei, Tianwen-1, orbitează planeta Marte de aproape două luni, astfel pregătindu-se pentru amartizarea roverului din luna mai.  

Însă, nava spațială nu doar orbitează, ci și observă planeta și regiunea în care va amartiza roverul. Între timp, sonda Tianwen-1 trimite înapoi pe Pământ imagini uimitoare cu „prietenul nostru planetar”.

Astfel, în 16 și 18 martie, nava spațială a surprins două fotografii panoramice cu planeta Marte văzută de departe și cu Soarele în spatele său, de la o distanță de aproximativ 11.000 de kilometri. De la acea distanță, mai multe trăsături sunt vizibile. Diferite culori străbat suprafața planetei și atmosfera subțire a Planetei Roșii o învăluie precum o cochilie delicată.

Cea mai vizitată planetă din Sistemul Solar

Marte este cea mai vizitată planetă din Sistemul Solar, însă există multe aspecte ale acestei lumi pe care nu le cunoaștem deocamdată. Cu ppt sonde care orbitează momentan planeta, inclusiv Tianwen-1 și sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite care a ajuns în februarie, precum și două rovere și o sondă de aterizare, noi descoperiri sunt făcute mereu despre Marte.

Tianwen-1 transportă o sondă de aterizare și un rover care va amartiza în regiunea Utopia Planitia, în bazinul de impact Utopia din emisfera nordică a planetei. Sub această câmpie vastă au fost găsite cantități imense de gheață, iar cercetătorii cred că a fost cândva un ocean înainte ca Marte să-și piardă apa lichidă de la suprafață.

Indicii cruciale despre istoria misterioasă a planetei Marte

Explorarea acestei regiuni ar putea produce indicii cruciale despre istoria misterioasă a planetei Marte, consideră Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA), scrie Science Alert.

Nu a fost încă stabilită data la care va avea loc amartizarea, însă este așteptată la mijlocul lunii mai. Imediat ce roverul atinge suprafața marțiană, sonda orbitală va continua să înconjoare planeta și să desfășoare propriile observații. De asemenea, sonda spațială va servi drept stație de comunicare între Pământ și Marte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tianwen-1, sonda spațială chineză fără echipaj, s-a plasat cu succes pe orbita lui Marte

Prima fotografie cu planeta Marte trimisă de sonda spațială Tianwen-1 a Chinei. Astăzi intră în orbita Planetei Roșii

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

O bucată din primul avion al fraților Wright va scrie istorie pe planeta Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase