Astronomii au descoperit gaura neagră cea mai apropiată de Pământ

25 04. 2021, 18:00

This browser does not support the video element.

Astronomii cred că au descoperit o mică gaură neagră, care are masa atât de redusă încât aparține de o categorie exclusivă. Totodată, aceasta este gaura neagră cea mai apropiată de Pământ descoperită până acum.

Situată la aproximativ 1500 de ani-lumină depărtare de noi, într-un constelație din Calea Lactee cunoscută drept Licornul sau Unicornul, acesta este cel mai apropiat candidat de gaură neagră pe care astronomii l-au descoperit până acum.

Echipa de la Universitatea de Stat din Ohio a numit-o Unicornul. Astfel, cercetătorii au făcut referire la „casa” găurii negre și faptul că este extrem de rară. „Atunci când ne-am uitat la date, această gaură neagră pur și simplu s-a remarcat”, a spus astronomul Tharindu Jayasinghe.

Așadar, cum de nu am observat-o până acum? De la găuri primordiale minuscule la giganți supermasivi care alimentează inimile galaxiilor, teoriile spun că găurile negre există într-o varietate de mase. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de găuri negre formate de rămășițele stelelor moarte, astronomii au descoperit „goluri în mase” de-a lungul anilor.

Astronomii au exclus inițial posibilitatea că ar fi fost vorba de un însoțitor mic și nevăzut

Dacă o stea se prăbușește până la mai puțin de 2,3 ori din masa Soarelui nostru, aceasta devine o stea neutronică, nu o gaură neagră. De asemenea, până de curând, omenirea nu a descoperit găuri negre stelare cu mai puțin de 5 mase solare. Așadar, avem de-a face cu un decalaj al maselor.

Înainte să găsim obiecte din acel decalaj, existența lor era atât de dubioasă încât atunci când astronomii au observat o stea roșiatică uriașă care era trasă de ceva, aceștia au exclus inițial posibilitatea că ar fi fost vorba de un însoțitor mic și nevăzut.

Însă, Jayasinghe a analizat descoperirea dintr-o altă perspectivă. În studenție, unul dintre profesorii lui i-a povestit despre potențialul găurilor negre extrem de mici, astfel că a dorit să investigheze, scrie Science Alert.

„În cazul de față, cea mai simplă explicație este și cea mai probabilă”

Așadar, Jayasinghe a început să analizeze date de la telescoape și sateliți. La scurt timp, cercetătorul a dat peste un gigant roșiatic în constelația Licornul care trecea prin stadiile finale ale vieții. Velocitatea stelei și modul în care era atrasă de gravitație au sugerat că o mică gaură neagră o orbita. Dimensiunea acestui însoțitor întunecat și tăcut a fost estimată la aproximativ 3 mase solare.

„La fel cum gravitația Lunii distorsionează oceanele Pământului, așa face și gaura neagră cu steaua sa. Cea mai simplă explicație e că este vorba despre o gaură neagră, iar în cazul de față cea mai simplă explicație este și cea mai probabilă”, a precizat astronomul Todd Thompson, care a contribuit la descoperirea altor găuri negre mici în trecut.

Timp de zeci de ani, nu era clar dacă exista ceva în decalajul de masă dintre două forme de stele moarte. Astfel, Unicornul se alătură acum altor găuri negre mici care ajută la rezolvarea acelui mister.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O gaură neagră supermasivă „neliniștită” cutreieră necontenit prin spațiu. Cum poate fi explicată

Cum am putea afla dacă Planeta 9 este o gaură neagră mică?

O gaură neagră dezvoltată în laborator a confirmat o teorie prezisă de Stephen Hawking în 1974

Cercetătorii au detectat, pentru prima dată, o „particulă fantomă” de la o stea distrusă de o gaură neagră