Home » Știință » Modul corect și incorect prin care poți purta două măști de protecție împotriva COVID-19

Modul corect și incorect prin care poți purta două măști de protecție împotriva COVID-19

Modul corect și incorect prin care poți purta două măști de protecție împotriva COVID-19
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.04.2021

Uneori, două măști sunt mai bune decât una singura. Dr. Anthony Fauci a recomandat purtarea a două măști și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a descoperit că două măști pot îmbunătăți protecția cu până la 50%.

Cu toate acestea, două măști ar putea să nu fie necesare dacă porți deja o mască fixată bine pe față, potrivit unui studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au testat mai multe combinații de măști, de la o singură mască din pânză și până la două măști chirurgicale. Aceștia au descoperit că o mască ce acoperă complet nasul și gura, precum o eșarfă sau un guler, deasupra unei măști chirurgicale oferă cel mai bun nivel de filtrare.

„Astfel înțelegem că purtatul a două măști este cel mai eficient datorită fixării adecvate. Nu are legătură cu straturile adiționale”, a precizat Emily Sickbert-Bennett, autor principal al studiului.

Două măști chirurgicale suprapuse nu oferă niciun beneficiu adițional

Totodată, chiar și suprapunerea unei măști de pânză pe o mască chirurgicală a îmbunătățit fixarea și filtrarea. Cu toate acestea, aceeași combinație cu mască chirurgicală deasupra nu a oferit niciun beneficiu adițional în comparație cu purtatul unei singure măști chirurgicale.

Majoritatea măștilor chirurgicale sunt concepute din straturi de polipropilenă nețesută, același material folosit pentru producția de măști N95. Unele sunt chiar echipate cu o barieră electrostatică menită să blocheze particulele infecțioase.

Însă, măștile chirurgicale nu se fixează la de bine ca cele de pânză. Suprapunerea unei măști din pânză deasupra uneia chirurgicale combină nivelul superior de filtrare al măștii chirurgicale și fixarea adecvată a celei de pânză.

Ce poți să faci dacă ți se pare incomod să porți două măști?

Dacă toate aceste opțiuni îți par incomode, există și alte modalități prin care îți pot fixa mai bine masca chirurgicală. În cadrul unui studiu al CDC, înnodarea capetele măștii chirurgicale și îndesarea materialului a funcționat la fel de bine ca purtarea de două măști, potrivit Science Alert.

Atât studiul CDC cât și cel de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că purtatul a două măști funcționează cel mai bine atunci când ambii oameni care interacționează poartă măști fixate bine pe față. Această strategie universală de purtare a măștilor ar putea atinge o reducere de 95% a particulelor infecțioase

„Cel mai bine este atunci când tu și persoana cu care interacționezi purtați două măști fixate bine pe față”, a spus Sickbert-Bennett.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Când se va renunța la masca de protecție? Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

Americanii care s-au vaccinat cu ambele doze nu mai trebuie să poarte mască

Studiile demonstrează că narcisiştii şi psihopaţii sunt mai puţin dispuşi să poarte măști în timpul pandemiei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase