Home » Știință » Saturn are un câmp magnetic ciudat și simetric. Cercetătorii ar fi înțeles, în sfârșit, de ce

Saturn are un câmp magnetic ciudat și simetric. Cercetătorii ar fi înțeles, în sfârșit, de ce

Credit foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Publicat: 14.05.2021

Saturn iese cu adevărat în evidență față de alte planete din Sistemul Solar și asta nu doar datorită sistemului său glorios de inele. Câmpul magnetic al lui Saturn este ciudat.

Spre deosebire de alte planete, câmpul magnetic al lui Saturn este aproape perfect simetric în jurul axei de rotație.

Acest câmp magnetic bizar și misiunea Cassini de la NASA care a petrecut luni buni analizându-l reprezintă o oportunitate rară. Mai exact, interior gigantului gazos a putut fi analizat. Acum, o nouă analiză a datelor colectate de Cassini a arătat ce s-ar putea întâmpla în interiorul lui Saturn pentru a produce această magnetosferă ciudată.

„Prin studierea modului în care s-a format și evoluat Saturn, putem afla multe despre formarea altor planete similare lui Saturn din Sistemul Solar, precum și în afara acestuia”, a precizat Sabine Stanley, fizician planetar la Universitatea Johns Hopkins.

Ce se întâmplă în interiorul misterios și opac al lui Saturn?

Câmpurile magnetice planetare sunt, de obicei, generate în interiorul planetei, de ceva numit „dynamo”. Acesta este un fluid conductor care transformă energia cinetică în energie magnetică, astfel rotind câmpul magnetic în spațiu.

Având în vedere că sonda Cassini a studiat foarte bine câmpul magnetic al lui Saturn, Stanley și colegul său, omul de știință planetar Chi Yan de la Universitatea Johns Hopkins, au decis să folosească datele pentru a încerca să desfășoare un proces de inginerie inversă. Astfel, cercetătorii au încercat să afle ce se întâmplă în interiorul misterios și opac al lui Saturn.

„Un lucru descoperit a fost cât de sensibil a fost modelul științific la aspecte specifice precum temperatura. Asta înseamnă că avem o analiză foarte interesantă asupra interiorului planetei Saturn, până la adâncimea de 20.000 kilometri. Este ca un fel de viziune cu raze X”, a explicat Stanley.

Motivul pentru care interiorul lui Saturn este mai fierbinte

Mai mult, un strat de ploaie de heliu care se extinde până la 70% din raza planetei este favorabil pentru reproducerea observațiilor Cassini, potrivit Science Alert.

Acesta nu este un concept nou. La temperaturile și presiunile din interiorul lui Saturn, hidrogenul și heliul devin lichide. La adâncimi mai mari, heliul s-ar putea separa, astfel formând un strat stabil care produce ploaie înspre miezul planetar. Asta, potrivit cercetărilor anterioare publicate în 2015, ar explica și motivul pentru care interiorul lui Saturn este mai fierbinte decât ar fi normal.

La marginea acestui strat de heliu, fluxul de căldură se schimbă în funcție de latitudine. Latitudinile ecuatoriale sunt mult mai fierbinți, iar temperaturile de la regiunile polare din latitudini înalte sunt mult mai scăzute.

Unde a fost descoperită o mică asimetrie?

Interesant este că modelele științifice au mai arătat că, în ciuda unei simetrii aproape perfecte a câmpului magnetic în observații, a existat o mică asimetrie a axei de rotație, mai puțin de 0,5%, la polii planetei. Aceasta este regiunea în care datele obținute de Cassini au fost cele mai slabe.

„În ciuda faptului că observațiile pe care le avem arată o simetrie perfectă, în simulările noastre am putut să analizăm complet câmpul magnetic”, a mai explicat Stanley.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată ploaia în Sistemul Solar. Picăturile de pe Terra sunt similare cu cele de pe Jupiter sau Saturn

Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn, ar putea avea curenți oceanici similari cu cei de pe Pământ

„Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn. Imagini spectaculoase cu întâlnirea celor două planete

Submarinele ar putea fi folosite pentru a explora mările de pe Titan, satelitul planetei Saturn

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase