De cât timp am avea nevoie pentru a opri un asteroid care se îndreaptă spre Pământ?

18 05. 2021, 18:00

This browser does not support the video element.

Luna trecută, experții de la NASA și alte agenții spațiale din lume s-au confruntat cu un scenariu ipotetic tulburător. Un asteroid misterios tocmai fusese descoperit la 56 de milioane de kilometri depărtare de Pământ și se îndrepta spre noi. Roca spațială era așteptată să ne lovească în șase luni.

Situația era ficțională și făcea parte dintr-un exercițiu care simula prăbușirea unui asteroid pe Terra astfel încât experții americani și internaționali să exerseze modul în care ar reacționa într-un astfel de caz.

Însă, cercetătorii au aflat un lucru îngrijorător. Dacă un asteroid în drum spre Terra era observat cu foarte puțin timp înainte de impact, nimeni nu poate nimic pentru a-l opri.

Experții au stabilit că nici o tehnologie existentă nu ar putea opri asteroidul, având în vedere scenariul de șase luni. Nu există nave spațiale capabile de distrugerea unui asteroid sau devierea cursului său în acel interval de timp.

„Cel puțin pentru moment, noi ne bazăm pe noroc. Însă, norocul nu este un plan”

Paul Chodas, manager la Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de la NASA, a ajutat la organizarea simulării, precum și alte cinci simulări anterioare. Chodas a spus că exercițiul a fost configurat de la bun început pentru a da greș.

„A fost, de la bun început, foarte dificil”, a explicat Chodas.

În realitatea, dacă un asteroid s-ar îndrepta spre Pământ, oamenii de știință ar avea nevoie de ani, nu luni, pentru a fi avertizați. Cinci ani este minimul necesar, potrivit lui Chodas. Alții, precum astronomul Richard Binzel de la MIT, spun că ar fi nevoie de cel puțin un deceniu.

„Timpul este prețios. Asta înseamnă că, cel puțin pentru moment, noi ne bazăm pe noroc pentru a ne proteja de un impact major cu un asteroid. Însă, norocul nu este un plan”, a precizat Binzel, potrivit Science Alert.

Trei strategii principale în arsenalul pentru apărarea planetară

Așadar, o parte crucială a împiedicării unui asteroid să se prăbușească pe Terra este să înțelegem cât mai mult cu putință despre roca spațială. Asta înseamnă dimensiunea, traiectoria sa din jurul Soarelui și din ce este alcătuit. Cu acest informații, cercetătorii pot analiza strategii de distrugere a rocii sau perturbare a traiectoriei sale.

NASA are trei strategii principale în arsenalul său pentru apărarea planetară. Prima este detonarea unui dispozitiv explozibil în apropiere de asteroid pentru ca acesta să se descompună în bucăți mai puțin periculoase. A doua este declanșarea laserelor care ar putea încălzi și vaporiza roca spațială astfel încât aceasta să își schimba traiectoria orbitală. A treia este trimiterea unei nave spațiale pentru a intra în coliziune cu asteroidul, astfel eliminându-l de pe traiectoria sa.

Agenția spațială americană se pregătește să testeze ultima strategie, urmând să trimită o sondă spațială pe asteroidul Dimorphos în toamna anului 2022 care îl va lovi intenționat. De asemenea, NASA mai plănuiește o misiune de monitorizare a asteroizilor prea puțin luminoși pentru telescoapele de pe Terra. Misiunea NEO Surveyor ar urma să lanseze un telescop cu infra-roșu în orbita Pământului în 2026.

Vă mai recomandăm să citiți și:

OSIRIS-REx a pornit spre Pământ, unde va aduce mostre de pe asteroidul Bennu

Materie organică esențială vieții pe Pământ, descoperită pentru prima oară pe suprafața unui asteroid

Erau dinozaurii în declin când a lovit asteroidul? O nouă cercetare afirmă că nu

Primele imagini cu mostrele colectate de pe asteroidul Ryugu. Cercetătorii au confirmat proveniența prafului