Cercetătorii au măsurat, în premieră, masa cromozomului uman

03 06. 2021, 17:00
Credit foto: Bhartiya et al., Chromosome Research, 2021

Pentru prima oară, oamenii de știință au reușit să măsoare cu acuratețe masa cromozomului uman. Cu ajutorul unei surse puternice de raze X, fizicienii au putut stabili masele individuale a 46 de cromozomi din celule umane.

Cercetătorii au descoperit că masele erau semnificativ mai mari decât se așteptau, în jur de 20 de ori mai mari decât ADN-ul cuprins în cromozomi, cel mai probabil reflectând masa adițională a altor elemente necunoscute din interiorul cromozomilor care încă nu au fost descoperite.

„Masa ADN-ului o știm de pe urma cercetărilor din cadrul Human Genome Project, însă aceasta este prima oară când am reușit să măsurăm cu precizie masele cromozomilor care cuprind acest ADN. Măsurătorile noastre sugerează că cei 46 de cromozomi din fiecare celulă au o greutate de 242 picograme (unitate egală cu a bilioana parte dintr-un gram). Această masă este mai mare decât ne-am așteptat și, dacă va fi confirmată, indică un exces de masă fără explicație în cromozomi”, a explicat Ian Robinson, biofizician la University College London.

Cromozomii sunt mici pachete de ADN care pot fi găsite în nucleul celulei organismelor vii. Fiecare cromozom conține o moleculă de ADN, care la rândul său conține instrucțiuni genetice pentru dezvoltarea și viața acelui organism.

Cromozomii au fost descoperiți în secolul XIX

Oamenii dețin 23 de perechi de cromozomi, reprezentând 22 de perechi de cromozomi numărați (autozomi) și o pereche de cromozomi sexuali. Cromozomii păstrează ADN-ul la interior și împiedică deșirarea acestuia, astfel ajutând la menținerea structurii în timpul procesului de replicare a celulei.

Cromozomii au fost descoperiți pentru prima dată în secolul XIX, iar de atunci oamenii de știință au aflat foarte multe despre rolul lor pentru organismele vii. Însă, multe aspecte sunt încă necunoscute. În acest caz, cercetătorii au folosit o tehnică numită „hard X-ray ptychography”.

Tehnica implică folosirea unui accelerator de particule pentru a produce o raze X foarte puternice. Atunci când aceste raze X trec prin cromozomi, difracția acestora creează un tipar de interferențe pe care cercetătorii îl pot folosite pentru a crea o reconstruire 3D de înaltă rezoluție a cromozomului.

„O înțelegere mai bună a cromozomilor ar putea avea implicații importante pentru sănătatea umană”

Cu ajutorul acestei metode, cercetătorii au reușit să stabilească numărul de electroni sau densitatea electronilor din cromozom. Masa electronilor este bine cunoscută. Așadar, echipa a reușit să folosească această informație pentru a calcula masa cromozomului.

Nu este în totalitate clar ce ar putea fi de vină pentru masa neașteptată găsită de oamenii de știință, însă informațiile obținute de aceștia au numeroase beneficii pentru știință, ajutând omenirea să înțeleagă mai bine modul în care corpurile noastre funcționează și de ce uneori lucrurile nu decurg așa cum trebuie, potrivit Science Alert.

„O înțelegere mai bună a cromozomilor ar putea avea implicații importante pentru sănătatea umană. O cantitate vastă de studii asupra cromozomilor este desfășurată în laboratoare medicale pentru a diagnostica cancerul în mostre de la pacienți. Orice îmbunătățire în abilitățile noastre ar fi astfel extrem de valoroasă”, a explicat Archana Bhartiya, om de știință de la University College London.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cromozomii nu arată cum ne-am fi imaginat: Cercetătorii au obținut imagini 3D cu structurile celulare

Cromozomul Y controlează mai mult decât sexul masculin

Oamenii de știință au reușit pentru prima oară secvențierea unui cromozom uman

Poate cromozomul Y să dispară? Care ar putea fi efectele