Home » Știință » Sateliții Starlink se văd în 4 iunie din România

Sateliții Starlink se văd în 4 iunie din România

Publicat: 03.06.2021

Un şir de sateliţi Starlink va putea fi obervat cu ochiul liber vineri, 4 iunie, între orele 22:58 – 23:06.

„În seara de vineri, 4 iunie, se poate vedea cu ochiul liber un şirag de sateliţi Starlink. Sateliţii încep să se vadă de la ora 22:58, înspre nord-vest, şi dispar în umbra Pământului la 23:06, înspre est, când încă sunt sus pe cer”, se arată pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Astronomii români precizează că, „dacă priviţi înspre nord, sateliţii vor apărea din stânga”.

Sateliții Starlink aparțin companiei SpaceX, deținută de antreprenorul american Elon Musk. Amplasată pe o orbită destul de joasă, constelația Starlink are drept scop furnizarea de internet de mare viteză pe Terra.

SpaceX a solicitat autorizaţie de la Comisia federală a comunicaţiilor (FCC) din Statele Unite pentru a lansa până la 42.000 de sateliţi, unii nefiind destinați internetului de mare viteză.

Elon Musk ar putea monopoliza spațiul

În aprilie, FCC a aprobat planul SpaceX de a desfășura niște sateliți Starlink pe o orbită mai joasă decât cea planificată, cu respectarea unei serii de condiții privind siguranța și evitarea interferențelor cu sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii.

O serie de oameni de știință avertizează că acest proiect va contribui la creșterea deșeurilor spațiale, o chestiune care s-a acutizat în ultimii ani. Totodată, alții au afirmat că planurile ambițioase ale lui Elon Musk au drept scop monopolizarea spațiului.

Directorul Arianespace Stéphane Israël a afirmat recent că, din peste 9.000 de sateliţi plasaţi pe orbită din 1957, Space X a desfăşurat deja 1.677 de sateliţi pentru Starlink. „Înseamnă că astăzi, din toţi sateliţii în funcţiune, 35% aparţin unui om, Elon Musk, iar dacă luaţi în considerare sateliţii cu o greutate de peste 50 kg, este mai mult de 50%”, a atras atenția Stéphane Israël.

Când se pot vedea sateliții Starlink

La începutul lunii mai, Elon Musk a anunțat că SpaceX a primit peste 500.000 de pre-comenzi pentru Starlink, serviciul său de internet prin satelit, și nu anticipează că vor exista probleme tehnice în a satisface cererea.

În prezent aflată în teste, conexiunea la Starlink oferă o viteză de transfer de 150 Mbps pentru download și aproximativ 25 Mbps upload. Reprezentanții companiei lui Elon Musk au anunțat că, în timp, conexiunea va fi îmbunătățită cu viteze de până la 1 Gbps.

SpaceX intenționează să lanseze oficial serviciul de internet prin Starlink undeva spre finalul anului, în Statele Unite şi Canada.

Nu se știe când serviciul va fi disponibil în România. Până atunci, dacă cerul va fi senin, veți putea urmări cu ochiul liber sateliții Starlink în seara de vineri, 4 iunie.

Vă recomandăm să citiți și:

Locuitorii unui sat din Franța spun că sateliţii Starlink ai lui Elon Musk afectează laptele vacilor

Internetul prin satelit al lui Jeff Bezos va fi mai rapid decât constelația Starlink a lui Elon Musk

Cât costă accesul la rețeaua Starlink?

O parte din sateliții Starlink ai SpaceX s-au pierdut deja în orbită și este îngrijorător

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase