Home » Știință » Un medicament pentru slăbit „revoluționar”, aprobat de FDA. Cât ar putea costa?

Un medicament pentru slăbit „revoluționar”, aprobat de FDA. Cât ar putea costa?

Un medicament pentru slăbit „revoluționar”, aprobat de FDA. Cât ar putea costa?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.06.2021

Un medicament pentru slăbit considerat „revoluționar” de experții în obezitate tocmai a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii. Aceasta este prima oară când agenția aprobă un astfel de tratament în ultimii ani.

Wegovy, o terapie de gestionare a greutății care va fi produsă de compania farmaceutică daneză Novo Nordisk, este primul medicament pentru slăbit aprobat de FDA din 2014, însă nu este un medicament cu totul nou.

Același medicament, numit semaglutidă (denumirea comercială fiind Ozempic), este folosit în SUA și alte țări ca tratament anti-diabetic de ani buni. Recent, dovezile au arătat că semaglutida funcționează, în diferite doze, ca un supresor eficient al apetitului.

În cadrul unui studiu publicat recent, care a implicat aproape 2.000 de adulți cu obezitate din 16 țări diferite, cercetătorii au observat că un tratament de termen lung cu medicamentul poate duce la o pierdere în greutate de aproape 15%.

Unii participanți au pierdut chiar și mai mult în greutate, cu peste 30% dintre aceștia pierzând 20% din greutatea corporală, rezultatele fiind considerate remarcabile de către oamenii de știință.

„Niciun alt medicament nu a produs acest nivel de pierdere în greutate”

„Niciun alt medicament nu a produs acest nivel de pierdere în greutate. Este cu adevărat revoluționar. Pentru prima oară, oamenii pot dobândi prin intermediul unui medicament ceea ce era posibil doar prin intervenție chirurgicală”, a explicat Rachel Batterham, cercetător la University College London.

Agenția a anunțat recent că Wegovy (semaglutidă) a fost aprobat pentru gestionarea greutății cronice a adulților care sunt obezi sau supraponderali și care au cel puțin o afecțiune asociată greutății (precum hipertensiune, diabet de tip 2 sau colesterol crescut).

Terapia, care urmează să fie lansată de Novo Nordisk în SUA luna aceasta, este administrat sub formă de injecție o dată pe săptămână, livrând hormonul GLP-1 (glucagon-like peptide-1)care face ca beneficiarul să se simtă mai sătul, astfel fiind ajutat să mănânce mai puțin.

„Prima oară când vedem o pierdere în greutate de asemenea magnitudine”

Rezultatele nu s-au diferențiat cu mult, însă Novo Nordisk a transmis că o pierdere în greutate de 17 sau 18% a fost susținută timp de peste 68 de săptămâni în cazul oamenilor cu obezitate (fără diabet de tip 2) care au consumat Wegovy și au urmat un plan de alimentație scăzut în calorii și activitate fizică.

În comparație, grupul placebo a prezentat o pierdere în greutate mult mai redusă. În unul dintre studiile clinice, grupul placebo a atins doar o pierdere în greutate de doar 2,4% în condiții identice, astfel sugerând că semaglutida ajută oamenii să mănânce mai puțin.

Pentru cei care vor urma tratament, trebuie menționat faptul că participanții la studiile clinice au raportat și unele efecte adverse, precum diaree, greață, vărsături, constipație și dureri abdominale.

Cât va costa medicamentul „revoluționar”?

Aceste efecte au fost suficiente pentru ca unii participanți să renunțe la tratament, însă mulți nu au trecut prin aceste efecte secundare (sau pur și simplu le-au suportat), scrie Science Alert.

„Aceasta este prima oară când vedem o pierdere în greutate de asemenea magnitudine în cazul unui medicament”, a precizat Robert Kushner, expert în obezitate de la Northwestern University, care a supravegheat cercetările.

Deși Novo Nordisk nu a confirmat încă prețul medicamentului, există indicii că producătorul va percepe un preț de 1.300 de dolari americani pe lună fără asigurare medicală pentru acest tratament „revoluționar”. Asta înseamnă că, din păcate, pentru mulți americani, medicamentul „revoluționar” nu va fi disponibil prea curând.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum îţi poate îmbunătăţi sănătatea slăbitul

Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată

Mihaela Bilic, la Marius Tucă Show: Slăbitul, o obsesie. O ascundem în aşa-zisa alimentaţie sănătoasă

Un stimulent experimental interzis, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, găsit acum în suplimentele pentru slăbit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase