Home » Știință » Persoanele cu leziuni ale măduvei spinării pot avea din nou control asupra mâinilor și a brațelor, datorită unui tratament revoluționar

Persoanele cu leziuni ale măduvei spinării pot avea din nou control asupra mâinilor și a brațelor, datorită unui tratament revoluționar

Publicat: 25.01.2021

Un nou tratament, care combină terapia fizică și o metodă neinvazivă de stimulare a celulelor nervoase, poate ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării. Le poate oferi șansa de a-și utiliza din nou mâinile și brațele.

Aproape 18.000 de americani suferă leziuni traumatice ale măduvei spinării în fiecare an. Mulți dintre acești oameni nu pot să-și folosească membrele superioare. Nu pot îndeplini sarcini banale, de zi cu zi, precum mâncare, îngrijire sau băut apă fără ajutor.

Noul tratament a ajutat șase participanți din zona Seattle să-și recapete mobilitatea mâinilor și brațelor. Această mobilitate crescută a durat cel puțin trei până la șase luni după terminarea tratamentului. Concluziile acestei cercetări au fost publicate în revista IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering.

Ce spun cercetătorii despre rezultatele care vizează persoanele cu leziuni ale măduvei spinării

„Ne folosim mâinile pentru orice – mâncăm, spălăm dinții, să închidem o cămașă. Pacienții cu leziuni ale măduvei spinării consideră că recâștigarea funcției mâinii este prioritatea absolută pentru tratament. Este de cinci până la șase ori mai important decât orice alt lucru pentru care solicită ajutor”, spune Fatma Inanici, cercetător de la Universitatea din Washington, SUA și autor principal al studiului.

„La începutul studiului nostru, nu mă așteptam la un răspuns atât de rapid începând de la prima sesiune de stimulare. În calitate de medic specializat în reabilitare, experiența mea a fost că a existat întotdeauna o limită în ceea ce privește cât de mult se vor recupera oamenii. Dar acum se pare că se schimbă. Este atât de satisfăcător să vezi aceste rezultate”. adaugă specialistul, conform Futurity.

Cum ar putea să meargă din nou pacienții paralizați

După o leziune a măduvei spinării, mulți pacienți fac terapie fizică pentru a-i ajuta să încerce să recâștige mobilitatea. Recent, o serie de studii au arătat că implantarea unui stimulator pentru a furniza curent electric către măduva spinării deteriorată ar putea ajuta pacienții paralizați să meargă din nou.

Pentru studiul actual, cercetătorii au combinat stimularea cu exerciții standard de kinetoterapie, dar stimularea nu necesită intervenție chirurgicală. În schimb, implică mici patch-uri care se lipesc de pielea unui participant, cum ar fi un Band-Aid. Aceste patch-uri sunt plasate în jurul zonei rănite pe partea din spate a gâtului, unde livrează impulsuri electrice.

Vă invit să citiți și:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase