Home » Știință » Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată

Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată

Publicat: 16.01.2021

Anti-nutrienții sunt substanțe care apar în mod natural în plante și alimente de origine animală. Atât timp cât consumi o dietă variată și echilibrată, anti-nutrienții nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. De fapt, oamenii de știință au început să descopere că anti-nutrienții au nenumărate beneficii pentru sănătate.

Denumirea provine de la modul în care funcționează în corpul tău după ce sunt consumați. Anti-nutrienții blochează sau perturbă modul în care organismul absoarbe nutrienți. Astfel, anti-nutrienții ar putea reduce cantitatea de nutrienți pe care îi extragi, de fapt, din alimentație. Anti-nutrienții pot perturba absorbția de calciu, fier, potasiu, magneziu și zinc.

Plantele au dezvoltat acești compuși ca un mecanism de apărare împotriva insectelor, paraziților, bacteriilor și a fungilor. Spre exemplu, unii anti-nutrienți pot cauza alimentele să aibă un gust amar, animalele nu le vor mânca, astfel lăsând sămânța pentru viitoare răsaduri. Pe de altă parte, alți anti-nutrienți blochează digestia semințelor atunci când sunt consumate.

Anti-nutrienții au numeroase beneficii asupra sănătății

În cazul alimentelor consumate de oameni, anti-nutrienții pot fi găsiți în leguminoase și cereale integrale.

În ciuda denumirii ușor înfricoșătoare, studiile au arătat că anti-nutrienții au numeroase beneficii asupra sănătății și nu reprezintă un pericol decât dacă sunt consumați în cantități extrem de mari, mai degrabă nerealiste.

Mulți anti-nutrienți sunt considerați acum nutraceutice care aduc beneficii pentru sănătate și alimente funcționale datorită numeroaselor sale avantaje. Iată câțiva dintre cei mai frecvenți anti-nutrienți care aduc beneficii pentru sănătate:

  • Saponinele, găsite de obicei în legume, pot stimula sistemul imunitar, pot reduce riscul apariției cancerului, pot reduce colesterolul, pot preveni apariția cariilor, pot reduce riscul apariției pietrelor la rinichi și pot combate coagularea sângelui.
  • Lectinele, găsite în cereale și legume, sunt asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare, diabet, unele tipuri de cancer și obezitate.
  • Taninurile, găsiți de obicei în ceai, cafea, carnea și brânza procesată, sunt antioxidanți care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor, virusurilor și fungilor. De asemenea, taninurile pot reduce colesterolul și tensiunea arterială.
  • Acidul fitic (sau fitat), este găsit în grău, orz, orez și porumb, fiind asociat cu un răspuns imunitar crescut și moartea celulelor canceroase, precum și reducerea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase. De asemenea, acidul fitic are propietăți antioxidante și poate reduce inflamarea.
  • Glucosinate, găsite în conopidă și plante din specia Brassica oleracea, inhibă creșterea celulelor tumorilor.

Oxalații sunt printre puținii anti-nutrienți care au efecte negative asupra corpului. Aceștia sunt găsiți în multe alimente comune, inclusiv legume, sfeclă, fructe de pădure, portocale, ciocolată, tofu, cafea, ceai, bere, legume verzi închise la culoare și cartofi dulci.

Ce persoane ar putea fi mai afectate de anti-nutrienți

Efectele negative includ atașarea de calciu în tractul digestiv și eliminarea acestuia din corp. Oxalații pot crește riscul de pietre la rinichi în cazul unor oameni.

Persoanele vegetariene și vegane au un risc mai ridicat de a fi afectate negativ de anti-nutrienți pentru că dietele lor se bazează în mare parte pe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, potrivit Science Alert.

Cum putem combate efectele negative ale anti-nutrienților

Totuși, aceste diete bazate pe plante sunt printre cele mai sănătoase și sunt asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare, obezitate, diabet și numeroase tipuri de cancer. Vegetarienii și veganii pot combate efectele anti-nutrienților prin câteva metode:

  • Combinarea alimentelor bogate în fier și zinc cu cele bogate în vitamina C
  • Înmuierea legumelor în apă înainte de preparare
  • Alegerea produselor lactate care sunt îmbogățite cu calciu
  • Consumarea unor suplimente cu multivitamine și minerale care să reprezinte în jur de 100% din doza zilnică recomandată de nutrienți

Totuși, orice schimbare în alimentație ar trebui discutată mai întâi cu un medic specialist.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta mediteraneană reduce efectele stresului și previne îmbătrânirea sistemului nervos

O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

Dieta bogată în junk food duce la scăderea numărului spermatozoizilor la bărbaţii tineri

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase