Un singur radiotelescop a detectat sute de semnale radio misterioase extragalactice

14 06. 2021, 16:00

This browser does not support the video element.

După doar un an de la inaugurare, un radiotelescop din Canada a cvadruplat numărul de semnale cosmice ciudate detectate de omenire, acestea fiind cunoscute drept emisii radio rapide extragalactice.

Între 2018 și 2019, radiotelescopul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) a detectat 535 de noi emisii. Aceste noi emisii radio rapide (fast radio burst – FRB) vor permite oamenilor de știință să analizeze mai bine datele statistice.

De asemenea, emisiile detectate de CHIME ne vor ajuta să înțelegem mai bine locul din care provin aceste impulsuri radio misterioase și să le folosim pentru a înțelege Universul.

„Înainte de CHIME, aveam mai puțin de 100 de emisii radio rapide descoperite. Acum, după un an de observații, am descoperit sute de astfel de emisii. Cu ajutorul acestor surse vom putea să obținem o imagine mai clară a emisiilor radio rapide, ce fel de astrofizică ar putea produce aceste evenimente și cum pot fi folosite pentru a studia mai departe Universul”, a explicat Kaitlyn Shin, astrofizician la MIT și proiectul CHIME.

Când au fost descoperite emisiile radio rapide?

Emisiile radio rapide sunt de-a dreptul uimitoare. Acestea sunt explozii de lumină în lungimi de unde radio (majoritatea) detectate de la milioane de ani-lumină depărtare care durează doar câteva milisecunde. Emisiile radio rapide sunt atât de puternice încât pot produce, în doar o clipită, la fel de multă energie precum 500 de milioane de sori.

Primul semnal descoperit vreodată a fost în 2007, iar de atunci emisiile radio rapide au fascinat și nedumerit comunitatea științifică. Având în vedere că sunt atât de scurte și de multe ori imprevizibile, emisiile sunt dificil de studiat. Pur și simplu ar trebui să te holbezi la cer și să speri că te uiți acolo unde trebuie pentru a surprinde un astfel de semnal.

Telescopul pur și simplu „se holbează” la cer în căutare de semnale

Tocmai asta face CHIME. Proiectul constă într-un telescop fixat care are în componență patru antene parabolice pentru un câmp vizual cât mai vast, fiind optimizat pentru lungimile de undă ale emisiilor radio rapide, potrivit Science Alert.

Telescopul pur și simplu „se holbează” la cer în căutare de semnale. De asemenea, telescopul generează în jur de 7 TB (terabyte) de date pe secundă, acestea fiind procesate la fața locului prin intermediul unui dispozitiv corelator puternic creat special pentru acest proiect.

„Asta este minunăția acestui domeniu. Emisiile radio rapide sunt dificil de văzut, însă nu sunt neobișnuite. Dacă ochii tăi ar putea vedea emisiile radio la fel cum văd blițul de la aparatul de fotografiat, atunci ai putea să vezi emisii radio rapide de fiecare date când îți îndrepți privirea spre cer”, a precizat Kiyoshi Masui, fizician la MIT.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O „meduză cosmică” aflată la 340 milioane de ani-lumină depărtare ne trimite semnale radio

Astronomii în căutare de viață extraterestră investighează un semnal radio de la o stea din apropiere

Astronomii au identificat milioane de semnale provenite de la o civilizație inteligentă: a noastră

Astronomii au observat un ”pod radio” creat de fuziunea a două clustere galactice