Home » Știință » Un vaccin împotriva maladiei Alzheimer, primul de acest fel, a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane

Un vaccin împotriva maladiei Alzheimer, primul de acest fel, a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane

Publicat: 21.06.2021
Un vaccin împotriva maladiei Alzheimer, primul de acest fel, a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane
Credit foto: Shutterstock

Un vaccin experimental conceput pentru a proteja împotriva maladiei Alzheimer, primul de acest fel, a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane, au anunțat oamenii de știință.

În faza a doua a unui studiu clinic, vaccinul numit AADvac1, dezvoltat de compania de biotehnologie Axon Neuroscience, a fost tolerat de pacienți și a produs un răspuns împotriva anumitor indicatori ai bolii.

În cadrul testelor cu 193 de pacienți diagnosticați cu o formă moderată de Alzheimer, 117 subiecți au primit medicamentul AADvac1, în timp ce restul participanților au fost folosiți ca un grup de control, astfel primind un placebo.

Studiul a fost desfășurat timp de 24 de luni, iar pacienților le-au fost administrate 11 doze din vaccinul bazat pe peptide, aceștia prezentând niveluri ridicate de anticorpi imunoglobina G (IgG).

Vaccinul a fost asociat cu o acumulare mai lentă de proteine

Astfel, cercetătorii cred că vaccinul AADvac1 ar putea fi eficient împotriva acumulărilor periculoase de proteine tau în creier, acestea fiind considerate unul dintre principalele semne distinctive ale bolii.

Mai mult, cel mai recent studiu clinic a arătat că AADvac1 a fost asociat cu o acumulare mai lentă de proteine, astfel sugerând o neurodegenerare mai lentă în comparație cu pacienții care au primit placebo.

„Din câte știu eu, aceasta este prima oară când o imunoterapie țintită asupra proteinelor tau a arătat dovezi clare ale impactului asupra procesului neurodegenerative și un semn clar al efectului clinic în pacienții cu profilul bolii Alzheimer confirmat”, a explicat Petr Novak, prim autor al studiului și om de știință la Axon Neuroscience.

Un rezultat promițător

Însă, deși acest „efect modificator al bolii” este cu siguranță un rezultat promițător, terapia experimentală nu a demonstrat încă semne convingătoare că funcționează în mod semnificativ pentru a contracara declinul cognitiv în rândul pacienților cu boala Alzheimer.

„Niciun efect semnificativ nu a fost detectat în testele funcționale și cognitive în cadrul întregului grup de participanți”, au menționat cercetătorii în studiul lor, potrivit Science Alert.

Cu alte cuvinte, în ciuda ambiguității descoperirilor, acestea sunt totuși semne pozitive, în special atunci când ne gândim că analiza a fost concentrată pe pacienții a căror formă de Alzheimer era asociată cu acumularea de proteine tau, acestea fiind cele mai receptive la acest tip de tratament.

Vă mai recomandăm să citiți și:

FDA tocmai a aprobat primul medicament pentru Alzheimer din ultimele două decenii

Riscul de Alzheimer, depistat printr-o analiză de sânge

Metalul din care sunt făcute cutiile de bere a fost asociat cu maladia Alzheimer

Un algoritm IBM detectează cine va face Alzheimer, doar citind ce scriu oamenii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase