Home » Istorie » O carte din 1952 a prezis că „Elon” va domni peste Marte, într-o zi

O carte din 1952 a prezis că „Elon” va domni peste Marte, într-o zi

O carte din 1952 a prezis că „Elon” va domni peste Marte, într-o zi
Wernher von Braun, Kennedy si Johnson, în 1962 / Credit foto: Profimedia
Publicat: 16.06.2021

Unul dintre principalii dezvoltatori ai tehnologiei rachetelor pentru naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a prezis apariția unui „Elon” care într-o bună zi ar domni asupra coloniilor umane de pe Marte.

Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun a fost un inginer care s-a născut în Germania cu puțin înainte de începerea Primului Război Mondial. A devenit pasionat de zborul spațial încă din adolescență. Ulterior, în 1932, a ajuns să lucreze la rachete cu combustibil lichid pentru armata germană.

Și-a continuat munca legată de rachete și sub regimul nazist, echipa sa contribuind la crearea celebrei rachete V-2.

În timpul realizării acestor rachete au murit mii de oameni. El a vizitat locul unde erau construite și a știut de condițiile îngrozitoare și moartea muncitorilor scalvi, deși ulterior a susținut că nu știa despre asta, potrivit IFL Science.

Nu este clar cât de entuziasmat a fost că lucra pentru naziști, însă s-a înscris în partid în 1937 (mai târziu a susținut că în 1939) și a devenit ofițer SS. Înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-a predat forțelor americane și a continuat o lungă carieră la NASA. În cele din urmă a devenit director al Centrului de zbor spațial Marshall al NASA, unde a lucrat la rachete care să ducă oamenii pe Lună.

Dragostea pentru rachete era mai presus de orice pentru Wernher von Braun

În timpul carierei sale, și-a câștigat reputația că dragostea pentru rachete era mai presus de orice.

Wernher von Braun și-a canalizat eforturile asupra călătoriilor spațiale și a implicațiilor care depășeau cu mult modalitatea de a ajunge acolo. În 1952, a scris o carte de non-ficțiune, „The Mars Project”, în care prezenta viziunea sa legată de modul în care se va derula o expediție pe Marte. Era optimist că o astfel de misiune ar putea avea loc în 1965 și că cea mai bună opțiune era lansarea unui echipaj de 70 de astronauți la suprafață, folosind nave asamblate în orbita joasă a Pământului.

Credit foto: Profimedia

Cu toate acestea, în partea care a atras atenția oamenilor mai recent, prezentată în a doua jumătate a cărții, care se îndreaptă mai mult spre science fiction, Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun vorbește despre un „Elon” care face regulile pe Marte.

Când echipajele umane ajung pe planetă, descoperă că este condusă de un „Elon”, care nu se referă la cineva anume, ci la rolul lor, precum un Ceasar sau un Împărat.

Rolul lui Elon pe Marte

Guvernul marțian a fost condus de zece bărbați, al căror lider a fost ales prin vot universal pentru cinci ani și se numește Elon ”, scrie în carte.

„Două camere ale Parlamentului au adoptat legile care urmează să fie administrate de Elon și de cabinetul său. Camera superioară a fost numită Consiliul Bătrânilor și a fost limitată la un număr de 60 de membri, fiecare fiind numit pe viață de către Elon. În principiu, metoda nu era diferită de cea prin care este numit Colegiul Cardinalilor al Bisericii Romano-Catolice”, se mai arată în cartea lui Wernher von Braun.

În esență, „Elon” la care se face referire în volumul seamănă cu un papă spațial, care, din câte știm, nu face parte din planurile antreprenorului Elon Musk pentru stăpânirea spațiului.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce plan are Elon Musk pentru primii muncitori trimiși pe planeta Marte

Werner von Braun, savantul nazist care i-a ajutat pe americani să ajungă pe Lună

Mari oameni de ştiinţă ai Germaniei naziste ce au ajuns să lucreze pentru americani. Trecutul lor a fost curăţat pentru ”îmbunătăţirea vieţii oamenilor”

NASA reînvie o idee veche de 50 de ani, concepută de un inginer care a lucrat pentru Germania nazistă. Poate revoluţiona zborul spaţial

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase