Telescopul Spațial Hubble se luptă pentru supraviețuire. Un computer din anii 1980 ar fi de vină

19 06. 2021, 18:00

Telescopul Spațial Hubble se confruntă cu probleme grave, toate activitățile astronomice fiind oprite, a anunțat NASA.

Observatorul orbital a rămas în modul inactiv încă de duminică, 13 iunie, după ce un computer din anii 1980 care controlează toate instrumentele științifice s-a oprit automat, cel mai probabil din cauza unei plăci de memorie defecte.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de probleme minore și majore frecvente care au pus la grea încercare telescopul spațial îmbătrânit. De la lansarea sa în 1990, Hubble ne-a extins considerabil cunoștințele în privința Universului.

Încă o dovadă a faptului că Hubble a îmbătrânit

Controlorii de zbor de la Centrul Goddard pentru Zbor Spațial al NASA au sărit, duminică, în ajutorul telescopului, încercând să repornească computerul, însă Hubble s-a oprit din nou. Echipa încearcă să treacă computerul telescopului la o placă de memorie de rezervă.

Dacă aceste eforturi vor avea succes, observatorul orbital va trece prin teste minuțioase înainte ca NASA să încerce să îi repornească instrumentele științifice.

Hubble Extreme Deep Field. Credit foto: NASA/ESA

Cu toate acestea, momentan, toate instrumentele telescopului Hubble sunt blocate în modul de siguranță. După lansarea din 1990, telescopul a devenit celebru pentru descoperirile sale astronomice, cum ar fi Hubble Deep Field, o imagine care arată o zonă din cer, mult prea întunecată pentru a fi vizibilă ochiului uman, care era presărată cu nenumărate galaxii dintr-un Univers antic. Însă, cel mai recent incident este încă o dovadă a faptului că Hubble a îmbătrânit, în ciuda numeroaselor reparații și actualizări de software.

Telescopul Spațial James Webb este programat pentru lansare anul acesta

Deși mulți dintre noi ar dori ca Hubble să funcționeze în continuare, un alt telescop va începe în curând să ne uimească cu noi descoperiri. Telescopul Spațial James Webb este programat pentru lansare anul acesta. Totuși, succesorul lui Hubble va funcționa de la 1,5 milioane de kilometri distanță, un loc mult prea îndepărtat ca astronauții să ajungă pentru reparații regulate, scrie Interesting Engineering.

Deși oamenii de știință ar dori ca operațiunile lui Hubble să se suprapună cu primele săptămâni sau chiar ani de funcționare ai Telescopului Spațial James Webb, s-ar putea ca observatorul din anii 1990 să nu mai reziste prea mult. Între timp, cercetătorii de la NASA vor face tot ce este posibil pentru reactivarea lui Hubble.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O fotografie uimitoare făcută de Hubble dezvăluie o galaxie aflată pe moarte

O nouă imagine uimitoare surprinsă de Hubble arată o stea pe punctul de a fi anihilată

Telescopul spațial Hubble a intrat în modul de siguranța după o eroare de software

Telescopul spațial James Webb, succesorul lui Hubble, a trecut testul final înainte de lansare