Home » Știință » Revoluție în industria eoliană: Sistemul Windcatcher, mai mare decât Turnul Eiffel

Revoluție în industria eoliană: Sistemul Windcatcher, mai mare decât Turnul Eiffel

Revoluție în industria eoliană: Sistemul Windcatcher, mai mare decât Turnul Eiffel
Sursa foto: Wind Catching Systems
Publicat: 08.08.2021

O inovație care ar putea reduce în curând riscurile schimbărilor climatice este Windcatcher. Pentru inventatorul Asbjørn Nes, Windcatcher este o uriașă rețea off-shore de captare a vântului care ar putea schimba radical industria energiei eoliene.

Windcatcher este chiar mai mare decât Turnul Eiffel. Deși nu este singurul design disponibil, un anumit tip de turbină a dominat industria energiei eoliene: Turbina Eoliană cu Ax Vertical. Știm cu toții despre ce este vorba, anume un stâlp înalt care susține lame imense ce se rotesc, o structură ce seamănă cu o moară de vânt din era spațială.

Deși acesta este un design eficient, în special pe uscat, Nes, alături de antreprenorii Arthur Kordt și Ole Heggheim, au dorit să afle dacă această tehnologie deja învechită era cu adevărat cea mai bună sau mai eficientă metodă de a genera energie în secolul XXI.

„Cum poți schimba ceea ce există momentan, asta este definiția inovației”

„Cum poți schimba ceea ce există momentan, asta este definiția inovației”, a spus Ronny Karlsen, director financiar al companiei Wind Catching Systems AS, citat de IFL Science.

Windcatcher ar putea fi structură offshore vastă, a explicat explained, acolo unde chiar și fermele eolienne convenționale au înregistrat un succes enorm. Însă, în loc să reproducă un design care deja domină oceanele lumii, fondatorii companiei Wind Catching Systems s-au inspirat din cunoștințele lor din industriile petroliere și maritime.

Una dintre problemele cu care se confruntă fermele eoliene offshore este costul pentru mentenanță. Lucrările de administrare și mentenanță pot reprezenta până la 30% din costul total al fermei eoliene. În această privință, sistemul Windcatcher are un avantaj.

Nu vom vedea sistemul Windcatcher prea curând în oceanele noastre

„Momentan, în cazul energiei eoliene offshore, este nevoie de numeroase vase specializate cu macarale pentru a ajunge la turbine. Noi propunem construirea unui sistem de ascensor, astfel încât să poți desfășura toate operațiunile de mentenanță și reparație fără să fie nevoie de vase specializate. Asta ar putea reduce costurile de administrare”, a mai explicat Karlsen.

Deși designul este impresionant, nu vom vedea sistemul Windcatcher prea curând în oceanele noastre. Momentan, compania, în colaborare cu inginerii de la Politecnico di Milano, se concentrează pe dezvoltarea și demonstrarea tehnologiei din spatele invenției.

Dacă totul decurge cum trebuie, sistemul Windcatcher ar trebuie să fie gata pentru amplasare anul viitor, iar structura colosală ar putea apărea în oceanele lumii până în 2023 și 2024.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul parc eolian offshore de mari dimensiuni din SUA

Celebra clădire Empire State Building este complet alimentată de energie eoliană

Energia eoliană poate asigura cererea mondială de electricitate

În Marea Britanie a intrat în funcţiune cel mai mare parc eolian offshore din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase