Home » Știință » Nava spațială Lucy a NASA începe pregătirile pentru lansare

Nava spațială Lucy a NASA începe pregătirile pentru lansare

Publicat: 06.08.2021
Nava spațială Lucy a NASA începe pregătirile pentru lansare
Credit foto: Lockheed Martin

Naveta spațială Lucy a NASA a sosit la Centrul Spațial Kennedy, Florida, pentru a începe pregătirile în vederea lansării sale din această toamnă. Misiunea Lucy va dura 12 ani, având ca scop studierea a șapte asteroizi troieni de pe orbita lui Jupiter.

Proiectată și construită de Lockheed Martin pentru NASA, Lucy va oferi omenirii prima imagine de aproape a asteroizilor troieni de pe Jupiter. Aceste obiecte cerești sunt importante deoarece oamenii de știință cred că ar putea deține indicii despre modul în care s-au format sistemul nostru solar și planetele.

„Această navetă spațială este mult mai mult decât o aeronavă, o componentă hardware, ea este o operă de artă și sunt incredibil de mândru de modul în care echipa s-a unit pentru a o construi în timpul unei pandemii globale”, a declarat Rich Lipe, managerul programului Lucy al Lockheed Martin. „A fi aici acum, începând să ne pregătim pentru lansare, este un sentiment extraordinar”, a adăugat el.

O încărcătură prețioasă

Saptamana trecută, Lucy a făcut deja primii pași din odiseea sa de 12 ani și 6 miliarde de kilometri către „fosilele” Sistemului Solar, îmbarcându-se într-un avion cargo în Colorado.

Iar mutarea unei navete spațiale de aproape o tonă, care a fost pregătită timp de 18 luni, nu este o performanță mică.

După ce a transformat un container de transport maritim într-un spațiu controlat cu aer purificat, o echipă de ingineri de la Lockheed Martin a așezat-o cu grijă pe Lucy în interior și a încărcat nava spațială într-un camion de transport special la sediul companiei din Littleton, Colorado.

Flancat de propria escortă de poliție, camionul s-a îndreptat spre baza Buckley Space Force Base din Aurora, Colorado, unde o echipă de aproximativ 40 de persoane de la Lockheed Martin, NASA și Southwest Research Institute a întâmpinat-o pe Lucy și a încărcat nava spațială în siguranță în avionul de transport C-17.

După ce a aterizat pe pista de aterizare a navetei spațiale de la Centrul Spațial Kennedy, Lucy a fost mutată la Astrotech Space Operations, unde va începe pregătirile pentru o fereastră de lansare de 23 de zile, care se deschide pe 16 octombrie.

Ce ne așteaptă în această călătorie?

După testele premergătoare lansării, a integrării vehiculului de lansare și a lansării cu o rachetă Atlas V 401, Lucy va vizita un număr record de asteroizi – opt, mai exact.

Ca parte a unei traiectorii orbitale extrem de complexe, Lucy va trece pe lângă un asteroid din Centura principală și pe lângă șapte asteroizi troieni – obiecte străvechi prinse în puțuri gravitaționale create de atracția combinată a lui Jupiter și a soarelui, în apropierea așa-numitelor puncte Lagrange. Un grup de asteroizi se află în față și un grup îl urmărește pe Jupiter pe orbita sa în jurul Soarelui.

Naveta spațială va folosi instrumente precise pentru a studia geologia, compoziția suprafeței și proprietățile fizice ale acestor asteroizi troieni primitivi. Teoria științifică presupune că aceste obiecte au fost împrăștiate în timpul creării sistemului nostru solar exterior în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani și au fost ulterior captate pe orbita lui Jupiter – rămânând acolo, netulburate, timp de miliarde de ani

Aceste adevărate „fosile” ale Sistemului Solar ar putea deține indicii despre condițiile care au existat atunci când s-au format planetele, ceea ce ar putea conduce la o înțelegere și mai bună a propriilor noastre origini.

Primul survol al asteroizilor de către Lucy are loc în 2025, iar ultimul survol planificat va avea loc în 2033.