Home » Știință » Cea mai gravă coliziune orbitală din 2009. Satelit militar chinez, lovit de deșeuri spațiale

Cea mai gravă coliziune orbitală din 2009. Satelit militar chinez, lovit de deșeuri spațiale

Cea mai gravă coliziune orbitală din 2009. Satelit militar chinez, lovit de deșeuri spațiale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.08.2021

Un satelit militar chinez pare să fi fost lovit de o rachetă rusească dezintegrată, aceasta fiind probabil cea mai gravă coliziune orbitală din 2009.

Coliziunea ilustrează pericolul tot mai crescut al componentelor de nave spațiale și alte deșeuri aflate pe orbita Pământului, acolo unde se pot lovi de echipamente funcționale, precum și complexitatea extraordinară pe care o presupune situația de pe orbita planetei.

Potrivit unei investigații desfășurate de astrofizicianul de la Harvard Jonathan McDowell, satelitul chinez Yunhai 1-02 s-a lovit de unul dintre deșeurile spațiale la începutul acestui an. Acel obiect, potrivit lui McDowell, făcea parte din racheta Zenit-2 care a lansat un satelit de spionaj în 1996. Potrivit unei baze de date descoperite de astrofizician, racheta a fost etichetată cu o descriere neobișnuită: „Coliziune cu satelit”.

Satelitul chinez pare să fi supraviețuit coliziunii

„Acesta este un nou tip de clasificare, nu am mai văzut un astfel de comentariu pentru niciun alt satelit până acum”, a explicat McDowell.

Dovezile rămân, deocamdată, indirecte, însă astrofizicianul a descoperit că cele două obiecte au fost în apropiere unul de celălalt la începutul acestui an, scrie Futurism.

În mod surprinzător, satelitul Yunhai pare să fi supraviețuit coliziunii și continuă să transmită semnale radio.

Totuși, cu cât trimitem mai multe obiecte pe orbită, cu atât vom vedea mai multe coliziuni de acest fel.

„Coliziunile vor ajunge de la o problemă spațială minoră la o consecință majoră”

„Coliziunile sunt proporționale cu numărul de obiecte de pe orbită. Cu alte cuvinte, dacă avem de 10 ori atâția sateliți, vom vedea de 100 ori atâtea coliziuni. Astfel, pe măsură ce densitatea traficului crește, coliziunile vor ajunge de la o problemă spațială minoră la o consecință majoră. Asta este matematică pură”, a explicat astrofizicianul.

În cel mai rău caz, o coliziune ar putea declanșa efecte în lanț care să cauzeze o serie exponențială de coliziuni, fenomenul fiind cunoscut drept „sindromul Kessler”.

Însă, pentru moment, tot ce putem face este să sperăm că nu se va ajunge niciodată la un astfel de scenariu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Problema deșeurilor spațiale se agravează

Inevitabilul s-a produs! Stația Spațială Internațională a fost lovită de deșeuri

Deșeurile lansării unui satelit au creat o „minge de foc” pe cerul Australiei

Un start up vrea să construiască hoteluri orbitale folosind deşeuri spaţiale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase