Home » D:News » Problema deșeurilor spațiale se agravează

Problema deșeurilor spațiale se agravează

Publicat: 19.10.2020
Problema deșeurilor spațiale se agravează
Credit foto: Profimedia

Lansările spațiale, sateliții defecți  și alte deșeuri aglomerează orbita terestră și pun în pericol explorarea spațială.

Un nou raport anual al Agenției Spațiale Europene (ESA) a constatat că, deși am devenit conștienți de problema deșeurilor spațiale și au fost luate măsuri în ultimii ani pentru a o atenua, acești pași nu sunt suficienți pentru a rezolva cu situația de pe orbită.

Trebuie precizat că toate statele care au realizat lansări spațiale au contribuit la această problemă, care devine extrem de importantă: pe măsură ce tot mai multe obiecte populează spațiul din apropierea Pământului, riscul de coliziune crește, ceea ce poate duce la o reacție în lanț în care deșeurile mari sunt sparte în fragmente mai mici, care sunt în continuare periculoase, notează Science Alert.

Pericolele de pe orbită au fost ieșit în evidență în ultimul an. Astfel, doi sateliți morți dezafectați aproape s-au ciocnit, iar Stația Spațială Internațională a trebuit să realizeze manevre de urgență de trei ori pentru a evita coliziunea cu resturile spațiale.

O concluzie neașteptată

Aparent coliziunile nu sunt nici măcar aproape de a fi cea mai mare problemă, potrivit raportului ESA. În ultimii 10 ani, coliziunile au fost responsabile pentru doar 0,83% din toate evenimentele de fragmentare. „Cel mai mare factor care contribuie la problema actuală a resturilor spațiale este explozia pe orbită, cauzată de energia rămasă, combustibili și bateriile, aflate la bordul navelor rachetelor”, a declarat Holger Krag, șeful Programului de siguranță spațială al ESA.

„În ciuda măsurilor care au fost puse în aplicare de ani de zile pentru a preveni acest lucru, nu vedem scăderea numărului de astfel de evenimente. Eliminarea totală la sfârșitul misiunii devine tot mai comună, dar într-un ritm lent”, mai adaugă Krag.

Problema deșeurilor spațiale a fost ridicată pentru prima dată în anii 1960, dar a fost nevoie de mult timp pentru ca măsurile de atenuare să fie identificate și puse în aplicare. Acum, statele care călătoresc în spațiu planifică mai bine a ceea ce se întâmplă cu sateliții și rachetele la sfârșitul misiunilor. Rachetele refolosibile sunt un pas înainte, deși tehnologia este încă la început. Timp de decenii, boosterele rachetelor au fost lăsate să se îndepărteze odată ce au livrat încărcăturile utile pe orbita joasă a Pământului.

Conform modelului statistic al ESA, există peste 130 de milioane de bucăți de resturi spațiale antropice mai mici de un milimetru. Singurul mod în care putem spera să facem ceva în legătură cu problema este lucrând împreună. Vestea bună este că, în ultimul deceniu, a existat o creștere a numărului de state care respectă regulamentele internaționale.

Citește și:

Un start up vrea să construiască hoteluri orbitale folosind deşeuri spaţiale

Canada vrea să se implice în curăţarea deşeurilor spaţiale

Deşeurile spaţiale, un pericol pentru instrumentele ştiinţifice

În Japonia va fi amplasat un radar cu scopul urmăririi deşeurilor spaţiale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase