Home » Știință » Japonia a testat cu succes în spațiu un motor de rachetă revoluționar. Experimentul, o premieră mondială

Japonia a testat cu succes în spațiu un motor de rachetă revoluționar. Experimentul, o premieră mondială

Japonia a testat cu succes în spațiu un motor de rachetă revoluționar. Experimentul, o premieră mondială
Credit foto: Universitatea Nagoya, JAXA
Publicat: 21.08.2021

JAXA, agenția spațială a Japoniei, a anunțat că a demonstrat cu succes operațiunea cu un „motor de detonare rotativ” în spațiu, aceasta fiind o premieră mondială.

Un astfel de motor utilizează o serie de explozii controlate care se deplasează în jurul unui canal circular aflat la baza sa. Rezultatul este o propulsie masivă produsă de un motor mult mai mic ce folosește o cantitate considerabil mai redusă de combustibil. Așadar, reușita reprezintă un moment de cotitură pentru explorarea spațiului cosmic, potrivit unui comunicat transmis de JAXA.

Însă, Japonia nu este singura țară din lume care încearcă să transforme ideea în realitate. Cercetătorii din SUA testează aceeași tehnologie pentru a face rachetele mai ușoare și mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Experimentul inginerilor de la JAXA a fost un succes

La data de 27 iulie, JAXA a lansat o rachetă de 9 metri de la Centrul Spațial Uchinoura pentru a testa o pereche de sisteme de propulsie futuriste la o altitudine de 234 kilometri.

După ce au recuperate racheta din ocean, inginerii de la JAXA au analizat datele obținute și au descoperit că experimentul lor a fost un succes, scrie Futurism.

După separarea din prima etapă, racheta a declanșat demonstrațiile de test, motorul rotativ funcționând timp de șase secunde, în timp ce un al doilea „motor cu detonare prin pulsații”, un sistem similar care folosește undele de la detonare pentru a arde combustibil și oxidant, a funcționat timp de două secunde în trei momente diferite.

„Vom încerca să punem în practică tehnologia”

Motorul rotativ a produs în jur de 500 newtoni de propulsie, adică doar o fracțiune din capabilitățile motoarelor convenționale de rachete.

Cu toate acestea, potrivit agenției japoneze, testul de succes este dovadă că motoarele rotative ar putea să permită omenirii să călătorească mai departe în spațiu folosind doar o fracțiune din combustibil și greutate.

„Vom încerca să punem în practică tehnologia în aproximativ cinci ani”, a declarat Jiro Kasahara, profesor la Universitatea Nagoya care colaborează cu JAXA în privința tehnologiei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un hadrozaur bizar cu dinți foarte ciudați a fost descoperit în Japonia

Japonia anunță că nu mai poate amâna deversarea apei contaminate de la Fukushima în Oceanul Pacific

Japonia vrea să se doteze cu rachete capabile să atingă teritoriul Coreei de Nord

Japonia va folosi o cameră video cu rezoluție 8K pentru a afla mai multe despre istoria și originile Planetei Roșii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase