Home » Știință » Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul

Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul

Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul
Credit foto: Unsplash / Artur D
Publicat: 20.09.2021

De la mașini de captare a emisiilor de carbon până la acoperirea ghețarilor cu pături gigantice, nu lipsesc ideile despre cum ar trebui să se combată efectele schimbărilor climatice antropice.

În acest context, o echipă de oameni de știință vrea să creeze nori mai albi, care să reflecte mai multă lumină solară pentru a răcori Pământul, notează Futurism.

Proiectul, prezentat pentru prima dată de Interesting Engineering, se concentrează pe o metodă teoretică de geoinginerie cunoscută sub numele de „iluminarea norilor marini”.

Cum funcționează geoingineria?

Modul de funcționare este unul simplu. Nori mai luminoși și albi reflectă mai multă lumină solară departe de planetă și înapoi în spațiu.

Pentru a îndeplini acest obiectiv, cercetătorii de la Universitatea din Washington, Centrul de Cercetare Palo Alto și Biblioteca Națională Pacific Nord-Vest au inițiat „Marine Cloud Brightening (MCB) Project”. Astfel, specialiștii cercetează potențialul de a folosi strălucirea norilor marini pentru a ajuta la răcorirea Pământului, potrivit unei postări pe blog a Universității din Washington.

Proiectul MCB se desfășoară în trei faze, axate pe dezvoltarea tehnologiei de pulverizare pentru a trimite particule microscopice de apă de mare în cer, ajutând la înălțarea norilor. Fiecare fază va fi revizuită de autorități independente, pentru a se asigura că tehnologia nu dăunează în mod accidental atmosferei.

Echipa de cercetători consideră că strălucirea norilor ar putea răcori atmosfera suficient de mult, putând câștiga timp pentru a salva planeta de schimbările climatice.

Dar soluția cea mai bună ține de reducerea drastice a emisiilor de carbon, generate de arderea combustibililor fosili.

Citește și: 

Cea mai mare centrală pentru captarea de carbon din lume a devenit operațională în Islanda

Un proces ascuns adânc în Pământ absoarbe mai mult carbon decât au crezut cercetătorii până acum

De ce conține Solar Orbiter, satelitul trimis să observe Soarele, praf de oase carbonizate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase