Home » Știință » Un fenomen galactic spectaculos, creat în urma lansării misiunii Inspiration4 de către SpaceX

Un fenomen galactic spectaculos, creat în urma lansării misiunii Inspiration4 de către SpaceX

Publicat: 20.09.2021

SpaceX a lansat recent pe orbită prima misiune cu echipaj civil din istorie, iar atunci când racheta Falcon 9 a decolat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, în jurul orei 20:00 (ora locală), curioșii adunați în zonă au putut vedea o priveliște uimitoare pe cer. Racheta SpaceX a produs o „nebuloasă” pe măsură ce și-a ars combustibilul în timpul etapei de ascensiune în spațiu.

Deși, din punct de vedere tehnic, nu este o nebuloasă planetară, fenomenul seamănă cu siguranță cu gazul fierbinte pe care îl produce o stea atunci când moare.

În cazul de față, efectul a fost produs, de fapt, de substanțele chimice ale rachetei care au reacționat cu particulele de aer din jurul lor.

Cum a creat lansarea SpaceX o „nebuloasă”?

O parte din combustibilul ars îngheață și formează nori, în timp ce restul razelor solare, care încă luminează regiuni deasupra suprafeței Pământului la scurt timp după lăsarea întunericului, interacționează cu acele particule și se propagă prin acestea, astfel creând un adevărat spectacol de lumi și culori.

„Nebuloasa” spectaculoasă creată de lansarea SpaceX. Credit foto: Erik Kuna/Supercluster

Fenomenul a fost declanșat de etapa de separare, atunci când cele două componente ale rachetei Falcon 9 se separă pentru a duce în spațiu nava spațială Crew Dragon sau pentru a se întoarce pe Terra pentru a fi folosite cu o altă ocazie.

Totodată, efectul spectaculos a necesitat multă răbdare și pricepere din partea fotografului Erik Kuna de la publicația de știință Supercluster.

Fenomenul spectaculos implică și un aspect negativ

Rezultatul? Un spectacol fantastic de lumini colorate care seamănă cu structurile galactice surprinse deseori de Telescopul Spațial Hubble.

Totuși, fenomenul implică și un aspect negativ. Rachetele par să emită cantități șocante de gaze cu efect de seră în timpul fiecărei lansări, un preț ecologic însemnat pentru ca doar câțiva oameni norocoși să petreacă trei zile în spațiu, înconjurând planeta Pământ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea privată Inspiration4. SpaceX trimite în spațiu primul echipaj civil

Mesaj scris în codul Morse într-o imagine cu echipajul Inspiration4 al SpaceX. Când are loc lansarea istorică

SpaceX va duce astronauți pe Lună „probabil” înainte de anul 2024. Ce a promis recent Elon Musk

Elon Musk s-a oferit să dezvolte costume spațiale pentru NASA. „SpaceX ar putea să o facă dacă va fi nevoie”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase