Home » D:News » Misiunea privată Inspiration4. SpaceX trimite în spațiu primul echipaj civil

Misiunea privată Inspiration4. SpaceX trimite în spațiu primul echipaj civil

Misiunea privată Inspiration4. SpaceX trimite în spațiu primul echipaj civil
Echipajul Inspiration4 / Credit foto: SpaceX
Publicat: 15.09.2021

Compania SpaceX, condusă de miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk, este pregătită să lanseze, miercuri, în orbită prima sa misiune civilă, denumită „Inspiration4”. Va fi prima misiune complet privată în orbita Pământului derulată de SpaceX.

Echipajul Inspiration4 urmează să fie propulsat miercuri, 15 septembrie, la ora locală 20:02. (joi, 03:02, ora României) cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a SpaceX, relatează The Verge.

Jared Isaacman, un antreprenor și filantrop miliardar care a fost și antrenat ca pilot, a rezervat capsula Crew Dragon încă de anul trecut și a ales alți trei oameni (care nu sunt bogați) pentru a merge cu el în spațiu, cărora le-a și plătit biletele. Prețul exact pe care l-a plătit companiei SpaceX nu a fost dezvăluit, însă este vehiculată o sumă de zeci de milioane de dolari pentru fiecare loc.

Echipajul îi include și pe Hayley Arceneaux (o supraviețuitoare a cancerului și asistentă medicală), Sian Proctor (profesoară de geologie) și Christopher Sembroski (inginer de date).

Deoarece capsula nu va ajunge la Stația Spațială Internațională (ISS), spre deosebire de misiunile anterioare Crew Dragon, partea de andocare a fost eliminată și înlocuită cu o fereastră tip cupolă.

Fereastra, inspirată de cupola de pe Stația Spațială Internațională, va oferi echipajului o vedere incredibilă asupra Pământului, potrivit echipei Inspiration4.

Inspiration4, debutul SpaceX în turismul spațial

Echipajul face antrenamente din martie pentru acest zbor, inclusiv în dispozitive care experimentează microgravitația.

După ce vor fi propulsați de la Centrul Spațial Kennedy, cei patru vor avea o misiune de trei zile în spațiu, în capsula Crew Dragon, ajungând la o altitudine de peste 530 de km deasupra Terrei (cu circa 130 km mai sus decât ISS). În funcție de vreme, vor reintra în atmosfera Pământului după trei zile, în Florida, și vor ameriza în Oceanul Atlantic, fiind apoi recuperați de echipele SpaceX.

Inspiration4 marchează debutul SpaceX în turismul spațial. O altă misiune a companiei, Ax-1, planificată pentru sfârșitul anului 2021, va găzdui un echipaj de patru astronauți privați care au plătit fiecare câte 55 de milioane de dolari pentru o călătorie de opt zile la Stația Spațială Internațională, la bordul capsulei Crew Dragon.

În 2018, Musk a anunțat, de asemenea, că miliardarul japonez Yusaku Maezawa va face o plimbare în jurul Lunii pe noul sistem de rachete Starship ale SpaceX, care este în curs de dezvoltare.

Vă recomandăm să citiți și:

Turismul spațial, o industrie pe cale să înflorească. Câte tone de CO2 consumă un pasager în drum spre spațiu

Nava spațială Virgin Galactic, reținută la sol din cauza problemelor legate de zborul lui Branson

Amazon, acuzații la adresa SpaceX pentru că nu respectă regulile FCC

O companie privată încearcă să construiască propria stație spațială

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase