Home » Știință » Calea sânge-creier, posibilul motiv care s-ar afla în spatele bolii Alzheimer. Dovezi interesante găsite la șoareci

Calea sânge-creier, posibilul motiv care s-ar afla în spatele bolii Alzheimer. Dovezi interesante găsite la șoareci

Calea sânge-creier, posibilul motiv care s-ar afla în spatele bolii Alzheimer. Dovezi interesante găsite la șoareci
Credit foto: Unsplash / Fakurian Design
Publicat: 24.09.2021

Cercetătorii au găsit dovezi interesante la șoareci care arată că o cale sânge-creier ar putea fi responsabilă de introducerea particulelor toxice în substanța cenușie, ceea ce contribuie la dezvolarea bolii Alzheimer.

Zeci de ani de cercetări au susținut că proteina beta-amiloid duce la apariția bolii Alzheimer, dar acest lucru nu este foarte clar. S-au descoperit multe despre mișcarea sa în tot corpul și în creier și modul în care prezența sa ucide neuronii.

Studiile se concentrează nu pe plăci, ci mai mult pe relația pe care proteina beta-amiloid o are cu o clasă de substanțe chimice care transportă grăsimi, numite lipoproteine, notează Science Alert.

Cum poate o mică proteină găsită în tot corpul să ajungă în celulele creierului

Folosind un șoarece transgenic, cercetătorii de la Curtin Health Innovation Research Institute din Australia, au găsit dovezi convingătoare că proteinele beta-amiloide produse în altă parte a corpului sunt introduse în creier prin sistemul de transport al lipidelor.

„Cercetările noastre arată că aceste depozite de proteine toxice, care se formează în creierul persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer, se scurg cel mai probabil în creier din particulele purtătoare de grăsimi din sânge, numite lipoproteine. Această cale sânge-creier este importantă, deoarece dacă putem gestiona nivelurile din sânge ale lipoproteinelor-amiloide și prevenim scurgerea lor în creier, poate duce la apariția posibilelor tratamente pentru prevenirea bolii Alzheime”, explică John Mamo, autor pricipal al studiului și fiziologul.

Cercetătorii vor să afle cum o mică proteină găsită în tot corpul poate ajunge în celulele creierului și poate duce la decesul persoanei afectate.

O variantă ar fi că este produsă în cantități mari chiar în interiorul țesuturilor creierului. Un indiciu se referă la modul în care o versiune solubilă a lipoproteinelor cu densitate scăzută elimină, aproximativ, 70 până la 90% din beta-amiloid în plasma umană.

Ce au sugerat studiile efectuate pe șoareci

Studiile bazate pe șoareci au sugerat doar că există un fel de legătură între lipoproteine și beta-amiloid. Rozătoarele hrănite cu o dietă bogată în grăsimi saturate au prezentat aceleași scurgeri ale vaselor de sânge în creier.

Nici posibilitatea ca beta-amiloidul să poată fi generat în creier în concentrații toxice nu poate fi exclusă. În acest context, Mamo a folosit șoareci modificați genetic, care nu puteau exprima decât gene cheie pentru construirea beta-amiloidului în ficat.

În acest fel, orice patologie asemănătoare Alzheimer pe care o puteau detecta în creierul șoarecilor trebuia să apară din beta-amiloidul transportat din exterior.

În următoarele decenii, numărul persoanelor cu Alzheimer va crește. În prezent, se crede că peste 30 de milioane de oameni au afecțiuni debilitante.

Citește și:

Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer

Un nou algoritm poate identifica indicatori ai bolii Alzheimer cu o acuratețe de peste 99%

Cercetătorii israelieni au descoperit posibila cauză a bolii Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase