Home » Știință » Fără spray nazal. Există o modalitate foarte plăcută de a desfunda nasul

Fără spray nazal. Există o modalitate foarte plăcută de a desfunda nasul

Publicat: 24.09.2021
Fără spray nazal. Există o modalitate foarte plăcută de a desfunda nasul
Credit foto: Unsplash / Diana Polekhina

Un studiu al cercetătorilor germani și britanici publicat la începutul acestui an și care tocmai a „câștigat” premiul Ig Nobel pentru medicină, sugerează că orgasmul poate elimina congestia nazală.

Când evaluăm critic cercetarea, este important să ne uităm mai întâi la „validitatea internă”. Primul pas este de a întreba dacă rezultatele se adresează unei categorii de public sau pot fi generalizate pentru populația mai largă, relatează Science Alert.

Studiul germano-britanic nu a fost în mod clar un studiu dublu-orb și a fost de dimensiuni reduse, pe un eșantion de 18 cupluri heterosexuale. Astfel, fiecare persoană a avut contact sexual cu orgasm, în comparație cu un spray decongestionant nazal aplicat în ziua următoare.

Debitul nazal a fost măsurat înainte de raportul sexual, după orgasm și la trei ore după aceea. Subiecții au completat un chestionar pentru a determina care dintre ei au avut nasul înfundat în ultima lună. Funcția nazală a fost evaluată în mod subiectiv de către participant și obiectiv cu un dispozitiv portabil care măsoară fluxul de aer.

Rezultatele studiului

Studiul a constatat o îmbunătățire semnificativă a fluxului nazal imediat după orgasm, similară cu beneficiul spray-ului decongestionant utilizat în ziua următoare.

Însă beneficiul obținut după actul sexul a fost de scurtă durată, iar fluxul nazal a revenit la valoarea inițială după câteva ore. În mod surprinzător, fluxul nazal îmbunătățit a fost observat doar la cei cu congestie nazală preexistentă.

Cercetarea amintește de teoria „nevrozei nazale reflexe”, prezentată de otolaringologul german Wilhelm Fliess, prieten apropiat al lui Sigmund Freud, în 1897. Amândoi credeau că nevrozele sunt cauzate în mare parte de probleme sexuale.

Fliess a susținut că au existat pete specifice organelor genitale în nas, care au influențat funcția genitală. Însă teoria lui a eșuat.

De asemenea, se știe că exercițiile fizice provoacă un flux nazal îmbunătățit și acest beneficiu persistă până la 30 de minute după acestea.

În general, studiul prezintă unele dovezi convingătoare că orgasmul îmbunătățește obstrucția nazală, cel puțin pentru o oră după ce se întâmplă.

„Câștigătorii” Ig Nobel sugerează că ar trebui să se facă cercetări suplimentare pentru a afla dacă masturbarea are beneficii similare sau dacă orgasmele multiple ar putea oferi o ameliorare mai îndelungată a congestiei nazale.

Citește și: 

Un experiment cu ketamină a redus gândurile suicidare la peste două treimi dintre pacienți

Primul spray nazal pentru tratarea depresiei în cazul oamenilor care au încercat să se sinucidă

Un spray nazal este soluţia revoluţionară de administrare a medicamentelor împotriva unui tip de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase