Home » Știință » Un spray nazal ar putea fi un tratament rapid în depresia suicidară. Descoperirea produce însă controverse

Un spray nazal ar putea fi un tratament rapid în depresia suicidară. Descoperirea produce însă controverse

Publicat: 25.04.2018
Un spray nazal cu esketamină ar putea fi o metodă rapidă de tratament a depresiei suicidare, potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Psychiatry. Cercetarea naşte, însă, controverse.
Potrivit autorilor studiului, esketamina, varianta spray-nazal a ketaminei, a avut ca rezultat „îmbunătăţirea rapidă în simptomele depresive” la persoanele cu depresie severă, rezistentă la tratament, scrie Washington Post.

La studiu au participat 49 de pacienţi timp de patru săptămâni. Dozele le-au fost administrate de două ori pe săptămână, iar efectul esketaminei a fost resimţit rapid. La numai patru ore de la prima doză, persoanele care au primit-o au resimţit o reducere semnificativă a simptomelor depresive. 

 
Carla Canuso, care fost unul dintre conducătorii studiului din partea subsidiarei Johnson & Johnson a Janssen Pharmaceuticals, a numit rezultatele studiului ca fiind „semnificativ viguroase”. Dar, într-un editorial rar, semnat de majoritatea conducerii American Journal of Psychiatry şi care a apărut în acelaşi număr cu studiul, s-a exprimat îngrijorarea legată de pericolul unui medicament cu o istorie a abuzului. 
 
„Noi am simţit că era o problemă care are nevoie cu adevărat de o atenţie particulară deoarece, cel puţin, avea potenţialul de a provoca probleme similare cu opiaceele. A fost preocuparea noastră unică,” a afirmat Robert Freedman, editor al jurnalului.
 
Drog al violului
 
Ketamina a fost aprobată ca anestezic rapid, în urmă cu câteva decenii, şi a fost o substanţă importantă pentru medici de-a lungul Războiului din Vietnam.
 
De-a lungul anilor ’80 – ’90, a devenit cunoscută ca Special-K pentru proprietăţile sale psihedelice şi, mai târziu, mult mai cunoscută, a făcut senzaţie ca un drog al violului.
 
FDA a acordat statut de „descoperire” esketaminei în 2016 şi este într-un proces rapid de aprobare. Faza a doua a cercetării clinice a fost raportată săptămâna trecută şi a vizat verificarea siguranţei şi eficacităţii drogului. A fost primul studiu dublat cu unul cu un spray placebo. Faza a treia a cercetării este în derulare.
 
În studiul doi, diminuarea rapidă a simptomelor depresiei a durat doar o perioadă scurtă de timp. În a treia zi de raportare, îmbunătăţirea iniţială a scăzut în comparaţie cu pacienţii cărora li s-a administrat un spray placebo. Până la sfârşitul studiului, la patru săptămâni, nu a existat nicio diferenţă între grupul de esketamină şi grupul de control.
 
Cu toate acestea, ameliorarea rapidă a tendinţelor suicidare în primele patru ore a fost încurajatoare pentru pacienţi, cercetători şi psihiatri independenţi, în special pentru că durează circa şase săptămâni pentru ca antidepresivele tradiţionale să îşi facă efectul.
 
„Este o nevoie disperată pentru un tratament mai bun pentru cei cu tendinţe suicidare. Faptul că este o reacţie rapidă… acel tip de tratament poate salva vieţi,”  a afirmat psihiatrul american Jennifer Vande Voort, de la Mayo Clinic.
 
Carla Canuso, unul dintre conducătorii studiului, şi-a manifestat credinţa că se află într-o nouă generaţie de dezvoltare a medicamentelor antidepresive. Cel puţin „ne-a oferit ocazia să ne uităm la căile biochimice care ar putea fi importante în depresie,” a adăugat ea.
 
Unii experţi în sănătatea mintală avertizează că ketamina este suprasolicitată, având în vedere că efectele ei par să se estompeze în câteva zile şi uneori în câteva ore. „Le va da oamenilor speranţe false? Ce vei face ulterior? Pentru că aceşti oameni sunt deseori suicidari cronici,” se întreabă  Alan Schatzberg, fostul preşedinte al Asociaţiei Psihiatrice Americane.
 
Totodată, cercetătorii nu pot spune cât de sigur este medicamentul. Folosirea ilegală a ketaminei poate avea urmări serioase, precum probleme ale vezicii urinare, probleme la rinichi şi afectarea memoriei.
 
„Cred că este o cercetare inovatoare. Poate avea o excelentă utilitate ca antidepresiv… Dar pentru utilizarea ketaminei pe termen lung nu avem date, pur şi simplu nu ştim,” a mai spus psihiatrul Jennifer Vande Voort.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase