Home » Știință » Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol

Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol

Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.01.2022

Simțul mirosului al oamenilor pare să fie excepțional de precis și rapid atunci când trebuie să ne avertizeze în privința unui pericol, arată un nou studiu.

Rezultatele de la două experimente desfășurate de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia indică faptul că nervii din nasurile noastre încep să proceseze mirosurile negative imediat ce acestea sunt detectate, astfel declanșând un răspuns mai rapid al corpului uman.

Cercetătorii au recrutat 19 persoane sănătoase și nefumătoare care trebuiau să detecteze rapid șase mirosuri diferite. Unele mirosuri, cum ar fi parfumul de linalool, puteau fi considerate plăcute. Altele au avut o atracție mai redusă.

Două tipuri distincte de „unde cerebrale” produse de nervii olfactivi

Așadar, oamenii de știință au măsurat reactivitatea bulbului olfactiv printr-un mod non-invaziv. Nu doar că au obținut un interval de timp pentru răspunsuri, ci și două tipuri distincte de „unde cerebrale” produse de nervi. Un tip a fost cel al undelor gamma, unde rapide pe care ne bazăm pentru atenție și memorie. Al doilea tip a fost cel al undelor beta, oscilația activității creierului folosită în procesele de luare a deciziilor deliberate.

Prezența acestor două tipuri de unde în apropiere de neuronii noștri nazali implică faptul că în momentul în care un miros ajunge la bulbul olfactiv deja restul corpului se pregătește de alte acțiuni. În cadrul unui al doilea experiment cu 21 de voluntari, echipa a încercat să afle dacă această pregătire reprezintă, de fapt, un răspuns al corpului.

Două mirosuri plăcute, căpșuni și carvone (un ulei esențial găsit în mentă și mărar), au fost comparate cu un alt miros neplăcut, cel al etantiolului. După ce au mirosit mostrele, mișcările voluntarilor au fost măsurate pentru a descoperit cât de mult durează ca mirosul să declanșeze o reacție fizică.

Așadar, cercetătorii au concluzionat că este clar faptul că bulbul olfactiv procesează mirosurile plăcute și amenințătoare cu viteze diferite. În cazul unui miros neplăcut, o reacție este declanșată în doar jumătate de secundă. Dacă mirosul este plăcut, nu este nicio grabă.

Cât de rapid este trimis un semnal dacă un miros este considerat o amenințare?

Totuși, foarte multe se întâmplă în timpul acelei jumătăți de secundă. În decurs de 250 de milisecunde, cele două tipuri de unde cerebrale se „îmbină” pentru a coordona un răspuns, potrivit Science Alert.

Dacă mirosul este considerat o amenințare, un semnal este trimis mai rapid, fiind nevoie de doar 150 de milisecunde pentru a ajunge la cortexul motor. Dacă mirosul nu este o amenințare, poate trece mai mult timp până când mesajul este generat.

„Rezultatele sugerează că simțul nostru al mirosului este important pentru abilitatea de a detecta pericole din apropiere, iar mare parte din această abilitate este mai inconștientă decât răspunsul la pericol gestionat de simțurile vederii și auzului”, a explicat Johan Lundström, biolog la Institutul Karolinska.

Toate acestea înseamnă că toți putem respira ușurați, având încredere că nasul nostru știe mai bine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce produce, de fapt, „mirosul de mașină nouă” și de ce este periculos

De ce mirosurile pot genera amintiri vii?

A fost identificat cel mai bun tratament pentru pierderea mirosului cauzată de COVID-19

Oamenii de știință au descifrat modul în care creierul mamiferelor percepe și diferențiază mii de mirosuri

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase