Home » D:News » O imagine spectaculoasă cu trei galaxii îndepărtate, surprinsă de Hubble

O imagine spectaculoasă cu trei galaxii îndepărtate, surprinsă de Hubble

O imagine spectaculoasă cu trei galaxii îndepărtate, surprinsă de Hubble
Credit foto: ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton
Publicat: 13.08.2021

O imagine spectaculoasă în care sunt surpinse trei galaxii îndepărtate, care interacționează, a fost surprinsă recent de telescopul spațial Hubble, al NASA.

Sistemul galactic, cunoscut sub numele de Arp 195, apare în Atlasul galaxiilor specifice, pe o listă care prezintă unele dintre cele mai ciudate și fascinante galaxii din univers care interacționează între ele. Atlasul respectiv este un catalog de galaxii neobișnuite din univers care a fost compilat și publicat de astronomul Halton Arp, în 1966.

Un grup de trei galaxii, aflate la milioane de ani lumină, a fost surprins recent de telescopul spațial al NASA, Hubble într-o fotografie spectaculoasă.

O imagine uimitoare

Hubble a reușit să ofere un nou aspect uimitor al grupului de trei galaxii (din fotografia de mai sus) care interacționează între ele, inclusiv vârtejul creat în jurul lor și dunga de lumină alungită, despre care oficialii NASA afirmă că „seamănă într-o oarecare măsură cu o bulă care se eliberează dintr-o baghetă cu bule”, potrivit CNN.

Telescopul spațial Hubble, numit așa după astronomul american Edwin Hubble, este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului. Este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.

De la lansarea lui în 1990, Hubble  a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu ajutorul lui, astronomii au făcut numeroase observații, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată.

Citește și:

Astronomii au găsit șase galaxii care orbitau în jurul unei găuri negre gigantice

Un astronom român a fotografiat galaxii aflate la 35 de milioane de ani lumină – FOTO

Vești bune de la NASA. Telescopul Spațial Hubble a fost, în sfârșit, repornit

Cercetătorii ruși au scufundat un telescop uriaș în Lacul Baikal pentru a căuta cele mai mici particule din Univers

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase