Home » Știință » De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul

De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul

De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 11.10.2021

O afecțiune misterioasă cunoscută sub numele de „degetele COVID” poate avea o explicație.

Se pare că erupțiile asemănătoare degerăturilor care apar pe degetele de la picioare după ce o persoană ia Covid-19 pot fi un semn al unui răspuns imunitar redus. Mai exact, organismul își atacă propriile țesuturi, potrivit un nou studiu, citat de Live Science.

Această afecțiune a apărut în primele zile ale pandemiei și, la acel moment, oamenii de știință aveau câteva idei cu privire la motivul pentru care se manifesă astfel. Unii dermatologi au sugerat că rănile și umflăturile de pe piele, cunoscute sub numele de degerături, au fost cauzate de inflamație. Alții au crezut că ar putea apărea din cauza unor mici cheaguri de sânge aflate în degetele de la picioare.

Rezultatele unui nou studiu, publicat în British Journal of Dermatology, indică de ce petele de culoare roșu-violet apar pe degetele de la picioare și, uneori, pe degete.

De ce apar petele roșu-violet pe degetele de la picioare

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetători a recrutat 50 de pacienți care au fost direcționați la secția de dermatologie a Spitalului Saint-Louis din Paris, după ce au dezvoltat pentru prima dată aceste leziuni. Toți pacienții au fost internați în aprilie 2020, după izbucnirea pandemiei.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea pacienților au purtat niveluri ridicate de autoanticorpi, proteine generate de sistemul imunitar care atacă din greșeală propriile țesuturi ale corpului. De asemenea, au găsit dovezi că, în comparație cu indivizii sănătoși, participanții la studiu au prezentat activitate agresivă a proteinelor numite interferoni de tip 1, care activează genele de combatere a agenților patogeni din celulele imune. În timp ce acești interferoni ajută la combaterea virusurilor, celulele umane pot fi afectate în acest proces.

De asemenea, cercetării au descoperit că pacienții aveau căptușeala vaselor de sânge deteriorată, ceea ce ar fi putut contribui la apariția erupțiilor pe degetele de la picioare.

Aceste descoperiri sunt similare cu cele ale unui studiu mai mic, cu doar trei pacienți, publicat în 2020, în revista Dermatopathology. Cei trei au dezvoltat erupții la nivelul degetelor de la picioare din cauza unui răspuns imun puternic, condus de interferon.

Când apare afecțiunea „degetele COVID”

În general, afecțiunea „degetele COVID” apare la una până la patru săptămâni după ce o persoană contractează SARS-CoV-2, iar erupțiile cutanate pot persista și luni întregi.

În afară de coronavirus, și alți factori  pot duce la apariția acestor degerături, cum ar fi boala lupus sau expunerea la frig. În cazul participanților la studiu, erupțiile au fost legate de coronavirus, potrivit cercetătorilor.

Echipa a colectat probe de sânge și biopsii ale pielii de la pacienți și le-au examinat pentru diferite semne de activare a sistemului imunitar. De asemenea, au comparat aceste probe cu cele colectate de la indivizi sănătoși și de la persoane care au experimentat boli sezoniere, cauzate de vreme rece.

Medicii spun că la majoritatea oamenilor, această afecține se vindecă singur, fără a fi nevoie de medicamente.

Citește și:

Polițiștii avertizează: A apărut un nou tip de înșelăciune cu certificate COVID-19

Lista tulburărilor neurologice provocate de COVID-19

Cu cât este mai mare rata mortalității COVID-19 la persoanele nevaccinate față de cele nevaccinat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase