Home » Știință » Cercetătorii avertizează: creierul uman se micșorează

Cercetătorii avertizează: creierul uman se micșorează

Cercetătorii avertizează: creierul uman se micșorează
Foto: Unsplash/ Fakurian Design
Publicat: 19.11.2021

Un cercetător a confirmat ceea ce mulți oameni au bănuit de ceva vreme: creierul uman devine tot mai mic.

J.M. Stibel, om de știință care studiază creierul uman la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles și autor al studiului, publicat în revista Brain, Behavior and Evolution, spune că dimensiunea creierului uman a scăzut foarte mult în ultimii 50.000 de ani. De fapt, studiul a constatat că dimensiunea creierului a scăzut cu peste cinci procente la oamenii moderni.

Stibel a găsit, de asemenea, dovezi că dimensiunea creierului în raport cu corpurile noastre – cunoscută sub numele de encefalizare – a scăzut, de asemenea, în principal din cauza obezității, notează Futurism.

În ciuda acestui fapt, documentul a remarcat că măsurile „inteligenței generale și nivelului educațional au crescut în mare parte din secolul trecut”. De fapt, factorii de mediu, cum ar fi sănătatea, educația și tehnologia ar fi putut compensa faptul că creierul uman s-a micșorat sau că volumul creierului nu este puternic corelat cu inteligența.

Cercetătorul a măsurat inteligența pe care o are creierul uman folosind testul IQ

Trebuie remarcat faptul că Stibel a folosit IQ-ul ca măsură a inteligenței. Acest test are o istorie lungă și sordidă ca instrument folosit pentru a priva de drepturi comunitățile marginalizate și a fost, de asemenea, criticat pe scară largă pentru că a amestecat diferite tipuri de inteligență într-o măsurătoare prea simplistă.

Cu toate acestea, este încă considerat pe scară largă un standard de referință pentru a evalua funcția cognitivă.

În mod deconcertant, Stibel subliniază că „o scădere semnificativă a IQ-ului a fost observată în ultimii 30 de ani în multe părți ale globului, cele mai mari scăderi având loc în țările industrializate”. Aceasta înseamnă că factorii de mediu ar putea să nu poată ajuta la creșterea sau menținerea nivelului nostru de inteligență pe termen lung.

Vă recomandăm să citiți și:

ADHD la adulți, asociată cu un număr șocant de boli printre care epilepsie, obezitate și demență

Oamenii de știință cred că putem întârzia procesul de îmbătrânire

Temperatura medie a corpului uman a scăzut și nu este clar de ce

Copiii cu părinţi alcoolici sunt predispuşi să se căsătorească cu persoane ce au aceeaşi dependenţă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase