Home » Știință » Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară

Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.11.2021

O echipă de exploratori a reușit o premieră pentru aviație la data de 2 noiembrie după ce a aterizat un Airbus A340 în Antarctica pentru prima oară.

De asemenea, aceasta a fost prima oară când „un avion A340 a aterizat pe gheață glaciară albastră”, a spus pilotul expediției, căpitanul Carlos Mirpuri. Zborul istoric a fost organizat de Hi Fly, o companie de aviație portugheză, în cadrul căreia căpitanul Carlos Mirpuri este vicepreședinte.

Avionul Airbus A340 a decolat în dimineața zilei de 2 noiembrie la ora 8 (ora locală) din Cape Town, Africa de Sud înainte să zboară 4.630 de kilometri până în Antarctica și înapoi. Fiecare dintre zboruri a durat puțin peste cinci ori, iar echipajul a petrecut mai puțin de trei ore pe cel mai sudic continent, ceea ce înseamnă că au reușit să ajungă acasă la timp pentru cină.

Avionul cântărea 190 de tone atunci când a ajuns la destinație

Este de la sine înțeles faptul că Antarctica este un loc periculos pentru piloți. Continentul înghețat găzduiește doar 50 de piste de aterizare și niciun aeroport, astfel că piloții trebuie să țină cont de condițiile de alunecare și greutatea aeronavei atunci când efectuează o aterizare pe gheață.

După cum a precizat și Mirpuri, avionul A340 cântărea 190 de tone atunci când a ajuns la destinație, fiind de înțeles faptul că au existat „emoții și anxietate” pe măsură ce echipajul se apropia de pista de aterizare cu gheață glaciară albastră, scrie InterestingEngineering.

Airbus A340, o aeronavă ideală pentru misiunea în Antarctica

Cu toate acestea, căpitanul a adăugat că el și colegii săi au fost încrezători și că, în ciuda greutății, „cele patru motoare rezistente și de rază lungă ale avionului Airbus A340 fac ca aceasta să fie o aeronavă ideală” pentru misiune.

În urma zborului istoric, același avion Airbus A340 va fi folosit pentru a transporta turiști și oameni de știință, alături de provizii, în regiunea izolată din Antarctica. În afară de turismul spațial practicat deja de companii precum Blue Origin și Virgin Galactic, alte tipuri de călătorii de lux în submersibile private și expediții în regiuni polare încep să înflorească. Spre exemplu, în septembrie, o companie de aviație din Suedia numită OceanSky Cruises a anunțat că va transporta turiști la Polul Nord cu ajutorul unui dirijabil de lux.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai mare aeronavă din lume stârnește amuzament. Din unghiul potrivit, seamănă cu un „posterior” gigantic

Gheața din Antarctica dezvăluie impactul uman asupra atmosferei cu mult înainte de Revoluția Industrială

O coliziune masivă, evitată în ultima clipă în Antarctica. Cercetătorii monitorizează cu atenție situația

Un lac din Antarctica a dispărut fără urmă. Explicația oamenilor de știință

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase