Home » Natură » Un lac din Antarctica a dispărut fără urmă. Explicația oamenilor de știință

Un lac din Antarctica a dispărut fără urmă. Explicația oamenilor de știință

Publicat: 04.07.2021
Un lac din Antarctica a dispărut fără urmă. Explicația oamenilor de știință
Sursa foto: Tony Ho Tran; @TonyHoWasHere via Twitter

Oamenii de știință au descoperit că un lac imens și înghețat situat în Antarctica de Est a dispărut fără urmă.

Cercetătorii au spus că lacul a dispărut din banchiza Amery cândva în timpul iernii antarctice din 2019. De asemenea, în jur de 600 – 750 de milioane de metri cubi de apă ar fi dispărut în ocean, potrivit estimărilor făcute de savanți.

Oamenii de știință au publicat recent un studiu în jurnalul Geophysical Research Letters.

Așadar, ce s-a întâmplat cu lacul?

Autorii au reușit să folosească imagini prin satelit cu lacul acoperit de gheață pentru a stabili intervalul de timp al evenimentului. Dispariția ar fi avut loc într-o săptămână sau chiar mai puțin.

Așadar, ce s-ar fi întâmplat cu lacul? Oamenii de știință cred că apele lacului s-ar fi scurs în ocean din cauza propriei sale greutăți.

„Noi credem că greutatea apei acumulată în acest lac adânc a creat o fisură în banchiza de sub lac, un proces cunoscut drept hidrofractură, astfel cauzând apa să se scurgă în ocean”, a explicat Roland Warner, autor coordonator al studiului și glaciolog la Programul Australian Antarctic de la Universitatea din Tasmania.

Impactul devastator al schimbărilor climatice asupra planetei

Există, de asemenea, șansa ca mai multe lacuri din Antarctica și Arctica să dispară în viitor din cauza schimbărilor climatice.

Pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, banchizele și ghețarii se vor topi și vor crea mai multe lacuri în urma acestui proces. Asta ar putea duce la mai multe evenimente de hidrofracturare și un risc mai crescut al destabilizării banchizelor, potrivit Futurism.

Așadar, pe cât de misterioasă și interesantă este dispariția unui întreg lac din Antarctica, evenimentul este încă o expresie a impactului devastator al schimbărilor climatice asupra planetei noastre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marinarii Māori au ajuns în Antarctica cu 1.200 de ani înaintea europenilor

O treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare

Particule de la o explozie meteorică din urmă cu 430.000 de ani au fost descoperite în Antarctica

Creaturi marine și o biodiversitate uimitoare, „blocate sub gheață” timp de 50 de ani, descoperite în Antarctica

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase