Home » Natură » O coliziune masivă, evitată în ultima clipă în Antarctica. Cercetătorii monitorizează cu atenție situația

O coliziune masivă, evitată în ultima clipă în Antarctica. Cercetătorii monitorizează cu atenție situația

Publicat: 26.08.2021

La începutul acestei luni, un aisberg cu o dimensiune de aproximativ 1.270 kilometri pătrați aproape că s-a prăbușit în Antarctica.

Coliziunea evitată în ultima clipă ar fi putut fragmenta și mai mult banchiza deja mărunțită.

Nava spațială Copernicus Sentinel-1 de la Agenția Spațială Europeană (ESA) a privit cum aisbergul A-74 a trecut prin apropiere și a evitat la limită o coliziune cu banchiza Brunt în ultimele două săptămâni.

GALERIE FOTO

Dacă aisbergul A-74 s-ar fi lovit de banchiză, oamenii de știință de la ESA estimează că ar fi putut desprinde încă 1.700 de kilometri pătrați de gheață, astfel că Antarctica s-ar fi aflat într-o situație mai precară decât este deja din cauza schimbărilor climatice cauzate de omenire.

ESA a descris incidentul drept un „impact minor”

Aisbergul A-74 s-a desprins de banchiza Brunt în luna februarie, însă a rămas în zonă din cauza curenților oceanici, potrivit unui comunicat de presă al ESA. Din păcate, chiar și după ce a fost evitată o coliziune devastatoare, banchiza continuă să fie în pericol.

Aisbergul a atins marginea banchizei Brunt, iar oamenii de știință de la ESA au descris incidentul drept un „impact minor”, scrie Science Alert.

„Vom continua să monitorizăm cu atenție situația”

„Bucata în formă de nas a banchizei din Antarctica, care este mai mare decât A-74, rămâne conectată la banchiza Brunt. Dacă aisbergul s-ar fi prăbușit cu violență în această bucată, evenimentul ar fi putut accelera fractura podului de gheață rămas, astfel cauzând fragmentarea. Vom continua să monitorizăm cu atenție situația folosind imaginile oferite de satelitul Sentinel”, a declarat Mark Drinkwater, cercetător la ESA.

Banchiza a fost declarată periculoasă în 2017, atunci când cercetătorii aflați acolo s-au mutat pe uscat pentru a evita fisurile tot mai frecvente din gheață. Din nefericire, chiar și fără posibilitatea unei coliziune, schimbările climatice vor continua să deterioreze banchiza, astfel ducând la mai multe fragmentări în viitorul apropiat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un lac din Antarctica a dispărut fără urmă. Explicația oamenilor de știință

Marinarii Māori au ajuns în Antarctica cu 1.200 de ani înaintea europenilor

Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins de Antarctica

O treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase