Home » Știință » Țigara electronică poate provoca disfuncție erectilă

Țigara electronică poate provoca disfuncție erectilă

Țigara electronică poate provoca disfuncție erectilă
Foto: E-Liquids UK/ Unsplash
Publicat: 12.12.2021

Disfuncția erectilă (DE) poate fi de două ori mai probabilă la persoanele care folosesc țigara electronică, comparativ cu cei care nu au vapat niciodată, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă.

În mod semnificativ, această asociere între vaping și impotență pare să fie complet independentă de vârstă, sănătatea cardiovasculară și alți factori de risc, scrie IFL Science.

Este bine cunoscut faptul că fumatul contribuie la disfuncția erectilă, deși rămâne neclar dacă sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) – altfel cunoscute sub numele de țigări electronice sau vaporizatoare – prezintă un risc similar.

Studiul a fost realizat pe bărbați cu vârsta de peste 20 de ani, din SUA

Pentru a investiga, autorii studiului au adunat date despre 13.711 bărbați din SUA cu vârsta de peste 20 de ani care au luat parte la Studiul de Evaluare a Tutunului și Sănătății a Populației (PATH) la nivel național.

Puțin peste 20% dintre participanți au experimentat un anumit nivel de disfuncție erectilă, deși utilizatorii zilnici de ENDS aveau un risc de 2,4 ori mai mari să sufere de această afecțiune decât cei care nu au folosit niciodată țigara electronică.

Autorii studiului au efectuat apoi o a doua analiză pe un eșantion puțin mai mic, de 11.207 bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, care nu aveau antecedente de boli cardiovasculare sau alți factori de risc pentru DE.

În cadrul acestui grup, 10,2% au raportat că au avut disfuncție erectilă, deși, din nou, cei care vapau au fost de 2,2 ori mai susceptibili la ejaculare prematură decât cei care nu au folosit niciodată ENDS.

Având în vedere că mulți oameni folosesc țigările electronice ca o formă de reducere a efectelor nocive ale fumatului sau pentru a-i ajuta să renunțe la fumat, trebuie să investigăm pe deplin relația dintre produsele de vaping și disfuncția erectilă și potențialele implicații pentru sănătatea sexuală a bărbaților”, a explicat autorul studiului, Omar El Shahawy.

„Analizele noastre au luat în considerare istoricul de fumat al participanților, inclusiv al celor care nu au fost niciodată fumători, așa că este posibil ca folosirea zilnică a țigărilor electronice să fie asociată cu șanse mai mari de disfuncție erectilă, indiferent de istoricul de fumat”, a adăugat cercetătorul.

Disfuncția erectilă asociată cu vapatul este un risc și pentru cei complet sănătoși

O privire mai profundă asupra datelor a arătat că asocierea dintre țigările electronice și disfuncția erectilă a fost valabilă pentru participanții cu indice de masă corporală normal și fără antecedente de boli de inimă, sugerând că vapingul poate reprezenta un risc chiar și pentru cei care sunt într-o stare perfectă de sănătate.

Cercetătorii explică că se știe că nicotina previne vasodilatația și restricționează fluxul sanguin, ceea ce este probabil să contribuie la disfuncția erectilă.

La fel ca țigările, unele lichide din țigara electronică conțin nicotină, deși multe nu. Cu toate acestea, autorii subliniază că chiar și cele care nu conțin nicotină s-a dovedit că reduc nivelul de testosteron la rozătoare prin inhibarea a două enzime cheie care sunt necesare pentru a sintetiza steroizi.

Deși aceste constatări sunt îngrijorătoare, autorii admit că studiul lor se bazează pe date auto-raportate, care s-ar putea să nu fie întotdeauna complet exacte. De asemenea, ei nu au luat în considerare influența potențială a altor medicamente, cum ar fi antidepresivele, care pot contribui la apariția disfuncției erectile la unii participanți la studiu.

Rezumând semnificația acestei cercetări, El Shahawy concluzionează că „descoperirile noastre subliniază necesitatea de a efectua studii suplimentare pentru a contextualiza modelul de utilizare a țigărilor electronice, care este relativ mai sigur decât fumatul”.

Studiul a fost publicat în American Journal of Preventative Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Câtă cafea poți să bei zilnic, fără risc pentru sănătate

Lobotomia, o procedură controversată. Ce este și în ce constă

Ce se întîmplă dacă fumezi dintr-o țigară electronică timp de 30 de minute? Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Rezultatele la testele IQ continuă să crească, însă devin oamenii cu adevărat mai inteligenți?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase