Home » Stiinta » Cât de eficient este vaccinul Pfizer împotriva variantei Omicron? Primele rezultate anunțate de cercetători

Cât de eficient este vaccinul Pfizer împotriva variantei Omicron? Primele rezultate anunțate de cercetători

12.08.2021
Cât de eficient este vaccinul Pfizer împotriva variantei Omicron? Primele rezultate anunțate de cercetători
Sursa foto: Shutterstock

Varianta Omicron reduce substanțial nivelurile de anticorpi generate de vaccinul de la Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, arată rezultatele preliminare de la un studiu sud-african.

Acestea sunt primele rezultate de laborator care atestă eficiența vaccinului împotriva COVID-19 în cazul variantei Omicron. Cercetătorii coordonați de Alex Sigal de la Institutul de Cercetare în Sănătate al Africii au testat 14 mostre de sânge de la 12 oameni cu o mostră de Omicron. Toți cei 12 oameni erau vaccinați, iar șase au fost infectați anterior.

În general, oamenii de știință au descoperit o reducere de aproximativ 40% a nivelurilor de anticorpi neutralizanți, proteinele care joacă un rol crucial în răspunsul imunitar, în comparație cu versiunea originală a virusului.

„Oamenii care încă nu au primit o doză booster ar trebui să-și facă una”

Varianta Omicron nu a scăpat complet de protecția oferită de vaccin, ceea ce înseamnă că vaccinarea încă oferă beneficii împotriva noii variante. Însă, reducerea anticorpilor ridică semne de întrebare în privința rezistenței protecției oferite de vaccin împotriva Omicron. Vor putea dozele booster să protejeze împotriva bolii sau vor fi necesare noi vaccinuri? Sigal a spus că este „o reducere foarte mare în neutralizarea Omicron”.

„Un booster bun ar putea probabil să reducă șansele de infecție, în special infecția severă care duce la forme severe de boală. Oamenii care încă nu au primit o doză booster ar trebui să-și facă una, iar oamenii infectați anterior ar trebui să se vaccineze”, a spus Sigal.

La scurt timp după ce Sigal a anunțat rezultatele echipei sale, un alt grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a dezvăluit propriile descoperiri care sugerează o reducere substanțială dar mai puțin dramatică a nivelurilor de anticorpi. Echipa de la Karolinska a descoperit o reducere de șapte ori la 17 mostre de sânge.

Varianta Omicron „este cu siguranță mai periculoasă decât Delta”

Aceștia au subliniat că impactul variantei Omicron a variat, iar suedezii au folosit o versiune de Omicron creată artificial în laborator în loc de un virus activ. Unul dintre cercetători a spus că varianta Omicron „este cu siguranță mai periculoasă decât Delta, însă, din nou, nu la fel de extremă pe cât ne așteptam”.

Alte variante au arătat o abilitate de a scăpa de protecția vaccinului într-o mai mică măsură. Testele de laborator anterioare au arătat că varianta Delta a dus la o reducere de două sau trei ori a nivelurilor de anticorpi în comparație cu virusul original, în timp ce Beta a cauzat o reducere de șapte sau opt ori.

Rezultatele nu sunt încă finale și „vor fi, cel mai probabil, ajustate”

Rezultatele nu sunt încă finale și nu au fost publicate într-un jurnal medical. Sigal a atras atenția că descoperirile „vor fi, cel mai probabil, ajustate pe măsură ce efectuăm mai multe experimente”, potrivit Science Alert.

Numeroși producători de vaccinuri, inclusiv Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson, lucrează deja la vaccinuri specifice pentru Omicron. Însă, nu este clar deocamdată dacă această variantă va afecta protecția vaccinului împotriva formelor severe de boală. Totuși, experții din Africa de Sud au sugerat că vaccinurile par în continuare să reducă riscul de boală severă în rândul cazurilor de infecție cu Omicron.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O coliziune dezastruoasă între COVID-19 și HIV ar fi dus la apariția variantei Omicron

Autorizarea vaccinului Pfizer pentru copii, recomandată de Agenția Europeană a Medicamentului

Pfizer: vaccinul anti-COVID pentru copii are o eficacitate de peste 90%

Creatorii vaccinului BioNTech – Pfizer, recompensați cu cel mai prestigios premiu pentru medicină din Germania

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult