Home » Știință » Un raport al Harvard avertizează că tehnologiile chineze depășesc cu repeziciune capabilitățile americane

Un raport al Harvard avertizează că tehnologiile chineze depășesc cu repeziciune capabilitățile americane

Un raport al Harvard avertizează că tehnologiile chineze depășesc cu repeziciune capabilitățile americane
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.12.2021

Cursa pentru dominație tehnologică între China și Statele Unite ale Americii se intensifică. Totuși, se pare că Beijing are deja un avantaj considerabil.

Un nou raport, publicat recent de Școala Kennedy de la Harvard, a descoperit că China înregistrează progrese tot mai rapide în domeniile inteligenței artificiale, computerelor cuantice, 5G, semiconductoarelor, biotehnologiei și energiei verzi.

„În unele curse, China a ajuns deja pe primul loc. În altele, luând în considerare tendințele actuale, China va depăși SUA în următorul deceniu”, arată raportul.

Raportul a mai dezvăluit, de asemenea, că „America a fost deja depășită” de China la capitolul computerelor cuantice (quantum computing), potrivit Futurism.

China este pe cale să domine și în domeniul tehnologiei 5G

„Spre deosebire de revoluțiile tehnologice anterioare care au avut loc pe vremea când China era încă o țară săracă, avansul meteoric al Chinei i-a permis capabilitățile și resursele financiare pentru a ajunge un lider în acest domeniu”, a mai arătat raportul de la Harvard.

Afirmații similare au fost făcute și pentru domeniul inteligenței artificiale, acolo unde raportul a concluzionat că Beijingul a ajuns „un competitor cu spectru complet” pentru Washington. Totodată, China este pe cale să domine și în domeniul tehnologiei 5G, țara având deja 150 de milioane de utilizatori 5G în comparație cu cele 6 milioane ale SUA.

Deși raportul a evitat să creeze panică și a oferit o analiză clară a situații actuale în privința cursei tehnologice geopolitice, documentul oferă însă unele indicii care ar putea stârni îngrijorare în rândul oficialilor americani.

Doar o chestiune de timp până când Beijingul va domina în totalitate lumea tehnologiei

Spre exemplu, noi inovații în tehnologia chineză ar putea consolida poziția națiunii asiatice drept de cea mai mare superputere economică la nivel mondial. Astfel, companiile s-ar putea despărți de SUA și ar alege China.

De asemenea, avansul tehnologic ar putea duce și la arme inovatoare care ar putea amenința puterea militară a Statelor Unite. Raportul îl citează pe fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, care a scris într-un articol pentru publicația The New York Times că „Statele Unite se confruntă acum cu un competitor economic și militar care încearcă în mod agresiv să ne depășească în tehnologiile emergente”.

Nu există nicio îndoială că China este pe cale de a deveni cea mai mare superputere din lume în anii următori. Deși ar fi în interesul SUA să rămână în fruntea dezvoltărilor tehnologice, raportul arată că este doar o chestiune de timp până când Beijingul va domina în totalitate lumea tehnologiei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oficial al US Space Force: China își dezvoltă capacitățile spațiale de două ori mai repede decât SUA

O conductă de scurgere veche de 3.000 de ani a fost găsită în China

China ar fi lansat încă o rachetă în timpul testului din iulie. „Ar trebui să creeze un sentiment de urgență”

Rocile lunare colectate de China sunt mai tinere decât mostrele Apollo și nimeni nu știe de ce

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase